Projekt vrijedan 115 miliona eura
42

Turci grade autoput u BiH, završetak radova 2014. godine

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na dionici Suhodol – Tarčin  više od mjesec dana traju pripreme za gradnju 115 miliona eura vrijednog dijela autoputa na koridoru Vc. Zadatak da izgradi ovu zahtjevnu dionicu autoputa dobila je turska kompanija Cengiz Insaat, koja će posao obaviti u saradnji sa bosanskohercegovačkom firmom Euroasfalt. Rok za završetak radova je kraj 2014. godine.

Betonare i veći dio mašina dopremljeni su iz Turske. Šef gradilišta Ugur Demir kazao je ekipi agencije Anadolija da su sve mašine novei da će radove na tunelu izvoditi isključivo radnici koji dolaze iz Turske.

"Veći dio LOT 1 dionice čine tuneli. Radi izgradnje tunela, dolaze radnici iz Turske. Ovo je poseban tunel, a firma Cengiz Holding specijalizirana je na tom polju. Radove izvan tunela, tj. na ostalom dijelu dionice, izvodiće domaća kompanija i radnici“, naglasio je Demir.

Pripremni radovi na tunelima već su započeli, ali će početkom septembra krenuti angažman u punom kapacitetu, jer će sve mašine i radnici biti prisutni na gradilištu. Na dionici će se nalaziti dva tunela - Suhodol i Tarčin. Dužina jednog iznosiće 400 metara, a drugog 2,5 kilometara. Između tunela nalaziće se most koji će ih spajati.

"U kampu koji će se prostirati na 3.500 kvadratnih metara, osim radnika, biće smješteni građevinski inženjeri, topografi i ostali stručnjaci. Približno dvjesto radnika radiće na izgradnji  tunela“, istakao je Demir.

Poslovođa Nuretin Karagol izjavio je za agenciju Anadolija kako se u BiH nalazi već mjesec dana, te da je veoma zadovoljan dosadašnjim tempom izvođenja radova.

"Sve teče po planu. Krenuli smo sa pripremama za gradnju tunela. Betonirat ćemo otprilike 15 metara planine u visinu i uz Božiju pomoć, kada to završimo, počećemo da pravimo tunel. Trenutno 25 ljudi radi na tunelu, ali novi radnici konstantno dolaze i konačan broj radnika bi trebao biti oko 200“, kazao je Karagol i dodao da je veoma zadovoljan svime što je do sada imao priliku da vidi u BiH.

Suhodol - Tarčin  je prva dionica autoputa koju turska kompanija Cengoz Insaat gradi u BiH, a predstavnici kompanije kazali su da žele dobiti nove dionice širom zemlje. Tvrde da su spremni za najveće građevinske izazove jer su do sada izvodili radove na autoputevima u cijelom svijetu.