Cilj je olakšati nastavu
29

Turci donirali računare Filozofskom fakultetu u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U okviru protokola o saradnji, koji je potpisan između instituta Yunus Emre i Univerziteta u Zenici, danas je Odsjeku za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zenici uručena pomoć u vidu tehničkog opremanja.

Turski kulturni centar Yunus Emre danas je uručio tehničku opremu, pet računara i printera, Odsjeku za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zenici te su time nastavili uspješnu saradnju.

Predstavnici Turskog kulturnog centra Yunus Emre izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa Univerzitetom u Zenici, ali ističu da će se još mnogo toga uraditi, kako bi se poboljšalo znanje studenata na Odsjeku za turski jezik i književnost, ali i saradnja između ove dvije kulturno-obrazovne institucije.

"Potpisanim protokolom danas smo ovdje u Zenici, gdje smo donirali određeni broj računara i tako osigurali materijal za bolju nastavu. Do sada smo pružali pomoć u vidu knjiga, a pošto su izrazili želju za računarima, danas smo donijeli i računare, kako bi se na što bolji i lakši način odvijala nastava turskog jezika i književnosti", kazali su predstavnici Turskog kulturnog centra Yunus Emre.

Današnjem sastanku prisustvovao je i rektor Univerziteta u Zenici Sabahudin Ekinović, koji je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom i donacijom te razgovarao sa predstavnicima Turskog kulturnog centra Yunus Emre o širenju saradnje ovih institucija.

Turski kulturni centar Yunus Emre u narednim planovima i saradnjama organizirat će i slanje studenata na školovanje u Tursku, kako bi što bolje naučili jezik, ali i kulturu.

Dekan Filozofskog fakulteta u Zenici Damir Kukić, kazao je kako je osim cilja što boljeg savladavanja turskog jezika neophodno i da se unaprijede kulturološki karakteri studenata.

"Zahvaljujem se kolegama i partnerima iz Turske na ovoj tehničkoj pomoći koja puno znači za ovaj Odsjek, ali ono što je najbitnije je da je to nastavak saradnje koja traje od 2005. godine, kada je i osnovan Odsjek turskog jezika i književnosti. Nadam se da će saradnja biti što bolja, jer nam je cilj da studenti koji završe ovaj Odsjek što bolje govore turski jezik, ali i pored toga, cilj je unaprijediti kulturološki karakter, a na tome ćemo raditi u narednom periodu", kazao je Kukić.

Blizu 40 studenata iz Bosne i Hercegovine, koji pohađaju Turski jezik i književnost, 2. februara će posjetiti Tursku, gdje će imati priliku da upoznaju jezik, kulturu i običaje Republike Turske.