Vrijednost milion eura
0

Turci donirali KCUS-u najsavremeniju opremu za hirurgiju kičme

FENA
KCUS
KCUS
Svečanim otkrivanjem ploče na zgradi Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo u subotu je ozvaničena donacija opreme za dvije operacione sale za hirurgiju kičme koju je osigurala Unija komora i robnih berzi Turske (TOBB).

Radi se o najmodernijoj opremi za hirurgiju kičme koja je nedavno stavljena u funkciju na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, a njena vrijednost je oko milion eura.

Donacija uključuje 32 stavke i sastoji se od dva operaciona stola, tri rendgen aparata, uređaja za anesteziju, uređaja za štednju krvi (cell saver), mnogo sitnih hirurških instrumenata, kompletnog namještaja za operacione sale, uređaje za steriliziliciju instrumenata...

Inicijativa za nabavku te vrlo vrijedne opreme pokrenuta je zahvaljujući angažmanu doc. dr. Mirze Bišćevića, koji je bio na edukaciji i praksi u Istambulskom centru za kičmu u bolnici Florence Nightingale, gdje su ga prof. dr. Azmi Hamzaoglu i njegov tim obučavali da samostalno izvodi operacije deformiteta kičme kod djece.

Koordinator projekta doc. dr. Mirza Bišćević kazao je novinarima u subotu da zahvaljući toj opremi više nijedan pacijent ne mora odlaziti na liječenje van KCUS-a, te da je naredni korak otvaranje spinalnog centra, što znači obezbjeđivanje i adaptacija prostora u kojem bi donirana oprema bila konačno stacionirana.

“Bosanskohercegovačka djeca s deformitetom kičme ne moraju više odlaziti u inozemstvo jer uvjete za liječenje imaju i u svojoj zemlji. Mi i dalje ostajemo posvećeni našem trajnom cilju, a to je stvaranje referentnog centra za kičmu u KCUS-u, kao krune našeg rada za dobrobit pacijenata”, kaže doc. dr. Bišćević. Dodao je da će u periodu dok ne zaživi taj spinalni centar na obuku u Istanbul biti upućeno još mladih stručnjaka na dodatnu edukaciju.

Jedan od vodećih spinalnih hirurga u svijetu prof. dr. Hamzaoglu novinarima je u subotu u Sarajevu istaknuo angažman doc. dr. Bišćevića te naglasio da stručnjaci iz Turske i u budućnosti stoje na raspolaganju u smislu kontinuirane edukacije, supervizije, pomoći pri izvođenju najkompleksnijih zahvata odnosno uspostavljanja sarajevskog centra za kičmu.

Ploču u znak zahvalnosti donatoru na zgradi Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a u subotu su otkrili ministar za međunarodnu suradnju Republike Turske Faruk Čelik i generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović, a prisustvovali su federalni i premijer Kantona Sarajevo Mustafa Mujezinović i Fikret Musić, ambasador Republike Turske u Sarajevu Vefahan Ocak te druge zvanice.