Negativa(c) dana
0

Turci, ako hoćete pomozite, ali ne zavađajte nas

Sarajevo-x.com
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vikend je obilježila posjeta ministra Turske Ahmeta Davutoglua Bosni i Hercegovini. On je vjerovatno došao s najboljim namjerama u našu zemlju, no ipak ta glavna tema ostala je u sjeni zbog incidenta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Nebojšom Radmanovićem.

Nakon što je Davutoglu posjetio Sarajevo i razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderima SDA, SDP-a BiH i Stranke za BiH, Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom i Harisom Silajdžićem, turska delegacija se uputila u Banju Luku kako bi se sastala sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

No, Davutoglu je razgovarao samo sa Dodikom, jer je sastanak sa Radmanovićem otkazan. Kako je saopšteno iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sastanak je otkazan jer je turski šef diplomatije kasnio 75 minuta na već po njegovoj želji pomjereni termin sastanka. Osim toga, turska je delegacija tražila i uklanjanje zastave Republike Srpske koja se nalazila u sali za sastanke u Palati Republike u Banjoj Luci.

Ovaj potez je očekivano naljutio Radmanovića koji se uvrijedio i otkazao sastanak sa Davutogluom. Turska delegacija je ovim pokazala da ne cijeni gostoprimstvo i očigledno ne razumije situaciju u zemlji, a vijest o ovom nemilom događaju nije donijela ništa dobro. Možda je potrebno pri posjeti svake delegacije svakom ponaosob ponovo objasniti situaciju u BiH kako bi svi znali kako treba da se ponašaju i kakve zahtjeve da postavljaju, kako bi razumjeli posljedice svojih dijela, u ovom slučaju nedjela.

Radmanović otkazao sastanak zbog incidenta s turskom delegacijom

Posjete stranih delegacija treba da donesu pozitivne stvari i da pridonose napretku i miru, a ne da potpiruju mržnju između naroda u BiH, jer neki očigledno odobravaju ovakve postupke stranih delegacija, dok ih drugi žestoko kritikuju. Upravo se tu stvara destruktivan jaz među narodima u BiH. Ovakve situacije ne idu u prilog nikome u ovoj zemlji, jer strane delegacije dođu i odu, a nevolje i dalje ostaju.