I zvanično u vlasništvu Kantona
4

Tunel spasa imao je ključnu ulogu u opstanku i odbrani Sarajeva

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ratni tunel u Butmiru, popularniji kao Tunel spasa, danas je i zvanično postao vlasništvo Kantona Sarajevo, odnosno Fonda memorijala.

Zvanična primopredaja upriličena je ispred ulaza u Tunel spasa u sarajevskom naselju Butmir, gdje su se okupili brojni zvaničnici kantonalne i općinske vlasti. Nakon intoniranja himne BiH, delegacija Kantona je položila cvijeće na spomen-obilježje ispred ulaza u Tunel te je učenjem Fatihe odata počast svim šehidima i poginulim borcima BiH.

Nurudin Džiho, direktor Fonda memorijala je istakao kako će zajedno sa Ministarstvom za boračka pitanja i Vladom KS učiniti sve da ovaj Tunel postane pravo spomen-obilježje.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti ovaj tunel učiniti prohodnim i napraviti jednu turističku atrakciju, odnosno jedan mali vozić koji će služiti za obilazak svima koji budu zainteresirani", kazao je Džiho.

Prijašnji vlasnik tunela Bajro Kolar, koji je i sam učestvovao u njegovoj izgradnji, naglasio je kako se nada da će Fond memorijala i Vlada KS nastviti brigu o Tunelu te omogućiti sljedećim generacijama da shvate koliko je Tunel značio za Sarjevo i BiH.

"Čast mi je što je moje imanje služilo odbrani grada i države", rekao je Kolar.

Kantonalni ministar Nedžad Ajnadžić i ratni general Armije RBiH istakao je kako je tunel imao veoma važnu ulogu tokom agresije na BiH.

"Ja uvijek kažem da je Prvi korpus Armije RBiH imao 80.000 vojnika, ali da je najbolji vojnik bio ovaj tunel. On je odigrao najvažniju ulogu u opstanku, prehrani i odbrani grada te zaslužuje najveću pažnju i duboko poštovanje. Tokom 1472 dana opsade kroz tunel je prošlo 1.120.000 ljudi, prevezeni su milioni kilograma razne hrane i robe, stotine hiljada kilograma vojne opreme i municije, milioni litara nafte i oko 80 miliona kilovat-sati električne energije. Zar nakon svih ovih podataka možemo reći da nije zaslužan za opstanak Sarajlija i odbranu grada", naglasio je Ajnadžić.

Fikret Musić, premijer Vlade KS, je izrazio nadu da će ovaj tunel u narednim godinama svjedočiti o nevjerovatnoj odbrani, volji za životom i općenito o historiji Sarajeva i BiH.