16. godišnjica otvaranja
0

Tunel Dobrinja - Butmir neviđeni primjer otpora

FENA
Održavanjem historijskog sata danas je obilježena 16. godišnjica puštanja u funkciju "Tunela Dobrinja - Butmir" koji je prokopan tokom proteklog rata u BiH i za građane opkoljenog Sarajeva značio jedinu vezu sa svijetom.

Vlasnici kuća na dvije strane tunela porodice Kolar i Sloboda prodale su vlasništvo nad objektima i nadaju se da će tu biti izgrađen spomen-objekt da bi ga turisti mogli posjećivati.

"Nikada nisam bio protiv toga da se ovdje izgradi objekt. Najviše mi sve ovo znači kad vidim da ljudi koji dolaze iz cijelog svijeta, puste suzu za žrtvama koje su ovdje pale i kad ih dirne snaga bosanskog otpora", kazao je Bajro Kolar.

Umirovljeni general Jovan Divjak istaknuo je da je objekt građen ručno, bez tehnike. Ratko Mladić tada nije htio da govori o oslobođenju Sarajeva dok se ne prekine graditi tunel ispod piste. Tada su ga svi uvjeravali da se to ne dešava.

"Država danas nema interesa da se restauracija ovog objekta privede kraju", kazao je on.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović je govorio o tome da postoji projekt izrade restauracije ovog tunela. Planirana su značajna sredstva, ali s obzirom na sadašnje stanje još nije mogao reći da li će sredstva biti utrošena za ovu namjenu.

"Trebamo ga čuvati, pokazivati ga cijelom svijetu, jer je on neviđeni primjer otpora svojstvenog bosanskom čovjeku. Opomena da se ne zaboravi i da se, ne daj Bože, ne ponovi", rekao je u svom govoru ministar.

Potrebno je kupiti zemlju oko kuće porodice Kolar, a nakon toga će se moći pristupiti izradi historijsko-turističkog objekta "Tunel D-B".

Inžinjer rudarstva Fadil Budnjo govorio je o težini posla koji su uradili, ali "oni koji su najznačajniji za gradnju ovog tunela nigdje se ne spominju, a oni koji imaju najmanje veze s tim prikupili su zasluge".

Budnjo će predložiti osnivanje udruženja graditelja tunela da bi se raskrinkali oni koji nisu imali ništa s njegovom izgradnjom.

Damir Hadžić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, izrazio je nadu da je ovo posljednji put da vidimo objekt u ovom stanju.

"Sljedeće godine bit ćemo u prilici da izgradimo objekt na koji će grad biti ponosan. Sve ovo je samo improvizacija. Kada osiguramo prolaz s gradskog područja i omogućimo da ga turisti posjećuju, imat ćemo pravi spomen-objekt", rekao je on.

Nusret Halilbašić, graditelj tunela, ispričao nam je da su uvjeti za gradnju bili teški.

"Povijeni smo išli kroz tunel i izvlačili zemlju. Istresali smo je na mjesto u blizini gdje je bilo mnogo drveća koje nas je štitilo od agresora. Preko dana smo izvlačili zemlju, a preko noći smo razastirali gomile da se ne bi vidjele. Sve smo to mi radili, ali ne postoji nikakav pisani trag da smo mi bili dio toga", kazao je Halilbašić.

Dvije strane tunela spojene su prokopavanjem posljednja dva metra zemlje prije 16 godina, 30. jula u 22.30 sati.

Tunel Dobrinja - Butmir prokopan je ispod zemlje u dužini od oko 740 metara. Građen je oko tri mjeseca u tri smjene.

U kući Hadžihalilovića danas je za graditelje tunela, borce, komandante, članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide te zvaničnike Kantona i Općine Novi Grad upriličeno i prigodno druženje.