BiH
0

Tulun: Za Tursku značajno očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas je razgovarao u Sarajevu s ambasadorom Republike Turske u BiH Bulentom Tulunom, koji mu je čestitao na imenovanju i poželio uspješan rad, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Ambasador Tulun je podsjetio na stavove Turske koje je u prošlogodišnjoj posjeti istaknuo predsjednik Ahmet Nedžet Sezer da je, kako za Tursku tako i za zemlje Evropske unije, značajno očuvanje teritorijalnog inegriteta i suvereniteta BiH, odnosno, da je dugoročna stabilnost regiona najvažniji prioritet za sve.

Špirić je zahvalio na čestitkama naglasivši da su odnosi između BiH i Turske veoma dobri i da nema spornih pitanja između ove dvije zemlje.

On je rekao da je 2007. godina, godina izazova za BiH, imajući u vidu refoime koje su pred nama - reformu policije, obrazovanja, RTV sistema, te mogućnosti potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko se uspješno okonča reforma policije.

Predsjedavajući Špirić je istaknuo važnost kreiranja atmosfere povjerenja, otvaranja dijaloga među domaćim političkim snagama o svim otvorenim pitanjima i aktivnog angažmana domaćih političara u svim reformskim procesima koji su pred nama.

Time bi se odlučivanje o svim važnim pitanjima vezanim za budućnost ove zemlje prenijelo u domaće okvire.