BiH
480

Tuga u Velikoj Kladuši: Klanjana dženaza tragično preminulom Ramizu Kendiću

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na mezarju u Gornjoj Vidovskoj u općini Velika Kladuša pred više od 2.000 ljudi danas poslijepodne klanjana je dženaza i obavljen ukop Ramiza Kendića, koji je u ponedjeljak tragično stradao u požaru u krugu velikokladuške fabrike Saniteks.

Dženazi je prisustvovao veliki broj članova porodice, komšija, prijatelja, poznanika i građana Velike Kladuše, ali i drugih općina sa prostora USK.

Na licima njegovih najmilijih mogla se vidjeti tuga, bol i suze, ali i nevjerica da se ovakvo nešto moglo dogoditi baš njihovom Ramizu.

Podsjećamo, Ramiz je stradao u krugu fabrike Saniteks u Velikoj Kladuši, na demontaži zastarjele opreme i postrojenja. Na demontaži je radio sa bratom i još nekoliko radnika za firmu Adda promet d.o.o. iz Velike Kladuše, koja je otkupila kao reciklažnu sirovinu.

Kako su istakli njegovi poznanici i rodbina, uvjeti za rad su bili veoma loši.

"On je više od mjesec dana na crno radio za firmu Adda promet. Skidali su željezo i uopće nisu bili upoznati da rade u jako teškim uvjetima, jer tu su bile hemikalije, gorivo i benzin. Jednostavno, bili su izloženi opasnosti, a da toga nisu bili ni svjesni", kazao je Šemsudin Durmić, rođak nastradalog.

Ramiz Kendić završio je srednju Mašinsku školu u Velikoj Kladuši, te Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru. Prema riječima njegovog rođaka Brace Kendića, bio je stručnjak za informatiku, ali bez zaposlenja, što ga je i nagnalo, da bi prehranio porodicu, na obavljanje teških i opasnih poslova.

Bio je oženjen i nije imao djece, a 22. aprila trebao je proslaviti svoj 27. rođendan.