BiH
538

Tuga i jecaji na komemoraciji: Smrt rudara je nenadoknadiva

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Domu kulture u Kaknju danas je održana komemoracija za rudare koji su poginuli u tragičnoj nesreći u utorak jedan sat poslije ponoći u jami Begići-Bištrani.

Sala Doma kulture bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a tugu koja se osjetila u zraku pratili su jecaji i suze članova porodica poginulih rudara, dok su za govornicom njihove kolege i drugi govorili o njima, njihovom poslu i rudarskom hljebu koji su pošteno zarađivali.

"Teško je u ovom trenutku reći sretno, jer sa nama nisu, a u našem sjećanju ostaju", kazao je glumac Mirza Mušija na početku komemoracije, nakon čega je pročitao biografiju tragično stradalih rudara te pozvao na odavanje počasti. U ime Sindikata rudara prisutnima se obratio Nezir Begić koji je sve prisutne podsjetio na kakanjske nesreće i žrtve rudara.

"Sve dok se na ovim prostorima bude kopao ugalj strah će teći našim venama. Ova šutnja koja se osjeti daje mi snagu da radom učinim više nego što bih rekao riječima. Nikoga ne mogu osuđivati jer se bojim da bi toliko toga buknulo oslobađajući čemer i poniženja. Ne sabirajte žrtve rudara, zbir je prevelik koji pritišće ovaj kakanjski kraj. Vrijeme će pokazati pravičnost te stoga možemo sumnjati i kritikovati, ali istina je jedna. Njih četvorica se više neće bilježiti na svojim brojevima. Smrt nije kraj, jer smrti nema. Prazninu ne možemo popuniti, ali obećavamo da ćemo učiniti sve da praznina kod njihovih porodica bude što manja", kazao je Begić.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata rudnika FBiH Sinan Husić je kazao da je smrt rudara nenadoknadiva.

"Suosjećamo u vašoj boli, smrt rudara se ne može nadoknaditi. Rana iz Raspotočja je još otvorena, a imamo novu bolnu i tešku. Kakanj je pun bola i tuge. Zabrinuti smo za kolege u drugim rudnicima jer znamo u kakvim uslovima rade. Zahtijevamo reakciju nadležnih da osiguraju humanije načine rada. Posljednji put molimo one koji mogu da nam pomognu da nam se ovakve tragedije ne dešavaju", izjavio je Husić.

Vršilac dužnosti direktora RMU Kakanj Kasim Alajbegović je kazao da je Kakanj pred velikim iskušenjem i rudarskim zavjetom.

"Živimo tužne i teške dane, život prolazi, a rudari i Kakanj su pred velikim iskušenjem i rudarskim zavjetom. Bilo je rudarskih nesreća u Kaknju sa više od stotinu poginulih rudara i kada je poginuo jedan rudar. Ovih dana niko teže ne osjeća gubitak najdražih nego što osjećaju djeca, supruge i roditelji naših komorata. Koliko god mislimo da ih razumijemo, to nikad neće biti bol koju njihovi najdraži nose. Suosjećanje boli sa porodicama naših komorata dijele i Elektroprivreda i RMU Kakanj. Djeca poginulih rudara u nesrećama koje su se dešavale kroz historiju kakanjskih rudnika nikad nisu bila sama i sve ćemo učiniti da i ova djeca imaju takav put", kazao je Alajbegović te dodao da je ova nesreća veliko upozorenje.

Telegrame saučešća uputile su entitetske i državne institucije, rudnici, javna preduzeća, sindikati i brojni drugi iz BiH i regije.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra koji je kazao kako su djeca razlog što se rudari vraćaju u jame i bore sa okrutnom prirodom.

"Jame su naša sudbina, one donose i svjetlo i mrak, život i smrt, sreću i tugu. Tako godinama traje borba kakanjskih rudara. Naša bol je ogromna i takva nikada ne prolazi. Kakanj je zbog rudarskih nesreća tugovao kroz cijeli 20. vijek. U Kaknju kao da nema porodice čiji je neko bliži stradao u stogodišnjoj historiji rudnika u Kaknju. Djeca i mladi su razlog zašto se Kakanjci vraćaju u jame i bore se sa surovošću prirode. Mi nemamo more, hidroelektrane, turizam ne može biti prioritetan za razvoj našeg grada. Bog nam je dao kamen i jame i to je sudbina ovdašnjeg čovjeka u Kaknju", kazao je Mandra te izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prilikom obraćanja je kazao da riječi ne mogu ispuniti prazninu koja se danas osjeća u BiH.

"U ime Federacije BiH izražavam iskrenu sućut. Bol koju osjećate želim podijeliti s vama, kao i cijela Bosna i Hercegovina. Koliko god se trudili, znam da je za vas vrijeme stalo. Stale su transportne trake u rudnicima. Želite vjerovati da ovo nije stvarnost već samo ružan san i film u kojem statiramo. Naš ljudski susret sa smrću susret je s nepoznatim i samo nam naša vjera daje odgovor. Ljudski je da smo danas tužni, ali imamo razloga biti i ponosni na ljudske veličine od kojih nas je smrt rastavila", izjavio je Čavara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović je kazao kako se treba učiniti sve da sigurnost bude na najvišem nivou.

"Teško je naći riječi kojima se može ublažiti bol zbog odlaska naših najmilijih. Cijela BiH zna da najteži dio posla obavljaju rudari. Istina je nepodijeljena u cijelom bh. društvu da rudari i rudnici nemaju adekvatan odgovor. Nagrade i plaće rudara, ni sigurnost, nisu na niovu na kojem bi trebale biti imajući u vidu iskoristivost rudnika BiH. Mora se učiniti sve da oni budu adekvatno nagrađeni i da sigurnost bude na višem nivou", kazao je Džaferović te predao rahmet i spokoj dušama stradalih rudara.

Danas će nakon komemoracije u Gradskoj džamiji u Kaknju biti klanjana zajednička dženaza za poginule rudare Muhameda Sarača, Nermina Mušiju i Sejada Gadžuna, a ukop će biti obavljen u mjesnim mezarjima u Ričici, Velikim Trnovcima i Gornjim Lučanima.

Sahrana poginulog rudara Mije Stojčića, na zahtjev porodice, a radi familije koja stiže iz inozemstva, bit će održana u petak, 16. oktobra, u Ratnju.