Završne riječi u Haagu
0

Tuđman se priklonio hercegovačkom lobiju

FENA
Haaški tužitelj Kenneth Scott u nastavku završnih riječi na suđenju u Den Haagu šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata u ponedjeljak je opisao raskol u HDZ-u BiH u kojem je prevagu odnijela struja na čelu s Matom Bobanom nad krilom koje je vodio Stjepan Kljuić koji se zalagao za jedinstvenu BiH.

Dokazi pokazuju da se prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u tom sporu priklonio hercegovačkom lobiju na čelu s bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom odnosno Bobanovoj strani, rekao je Scott.

Potom je nastavio iznositi pregled dokumenata i iskaza koji potvrđuju radikalizaciju odnosa prema muslimanima na području Herceg Bosne kao i umiješanost Hrvatske u događaje u susjednoj zemlji.

Vodstvo bosanskih Hrvata nastavilo je na poslu jačanja Herceg Bosne, kazao je Scott opisujući kako je na području Herceg Bosne provedeno najprije 'meko' etničko čišćenje koje je nazvao "pohrvaćivanjem" kroz čišćenje jezika, školstva, te promjenama imena mjesta.

Kada je međunarodna zajednica osudila umiješanost Hrvatske u BiH i tražila raspuštanje svih paravojnih jedinica u BiH Tuđman je u ljeto 1992. nastojao da tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović prihvati Herceg Bosnu i HVO, no Izetbegović je jasno odbio prihvatiti postojanje Herceg Bosne dok je tražio da se HVO uklopi u sastav Armije BiH, rekao je Scott.

"Tuđman i optuženi znali su da nemaju sporazum s muslimanima", rekao je Scott.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Scott je podsjetio i da je Tuđman 1991. u Karađorđevu razgovarao s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o podjeli Bosne.

Tužitelj je u sudnici prikazao i 40-minutni film "Velika Hrvatska" britanskog Channela 4 objavljen u okviru dokumentarne serije Dispatches.

Završna riječ tužiteljstva nastavlja se sutra.