BiH
0

Tučić: Činimo sve da bh. proizvođačima mlijeka osiguramo treća tržišta

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je jučerašnji sastanak s primarnim proizvođačima mlijeka organiziran da bi se pokušale definirati mjere za prevazilaženje problema u vezi s plasmanom njihovih proizvoda.

Izrazio je razočarenje što se na poziv mljekara za rješavanje njihovih pitanja odazvalo samo ovo ministarstvo i Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, iako su tražili pomoć od najmanje osam institucija.

Budući da su mljekari istaknuli kao problem prekomjeran uvoz mlijeka, Tučić je naglasio da uvoz mlijeka u BiH nije povećan u odnosu na prošlu godinu nego da je ostao isti i u vrijednosti je do deset miliona KM mjesečno.

Govoreći o zahtjevima mljekara kada je u pitanju uvođenje akciza za mlijeko, naglasio je da je mlijeko i mliječni proizvodi prehrambeni proizvod koji ne podliježe ovakvoj vrsti poreza te da, ukoliko bi akcize bile uvedene, bile bi uvedene i za strane i domaće proizvođače.

Jedan od zahtjeva mljekara na jučerašnjem sastanku koji je trajao više od četiri sata odnosio se na povećanje carinske stope, odnosno prelevmana na uvoz mlijeka u BiH, ali ministar Tučić danas kaže da se radi o specifičnom porezu koji bi podrazumijevao izmjenu Zakona o carinskoj tarifi BiH, a o tome bi bilo nemoguće sada govoriti u situaciji kada se očekuje novi saziv Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Tučić kaže da je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH upućen podnesak o intenziviranju kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda pri uvozu te da se provede naknadna kontrola za najveće uvoznike.

"Politika Evropske unije prema BiH je licemjerna budući da tri mjeseca čekamo njihov odgovor na Akcioni plan kojim bi trebao biti omogućen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda preko Bugarske i Rumunije za Rusiju i Tursku da bi otvorili nova tržišta za bh. proizvođače", ocijenio je ministar dodajući da je s duge strane vršen pritisak na BiH kada je ona trebala ispuniti svoj dio obaveza.

Kada je u pitanju najavljena blokada carinskih terminala, ministar smatra da ne bi trebalo započinjati trgovinski rat budući da zemlje Evropske unije ili CEFTA-e mogu uvesti kontra mjere za BiH poput tužbi i arbitraže što bi bilo loše za cjelokupnu bh. ekonomiju i izvoz uopće.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je novinarima da će se insistirati na uspostavljanju koridora za kopneni izvoz poljoprivrednih proizvoda u treće zemlje preko zemalja Evropske unije, jer sada BiH može izvoziti samo u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju ili u treće zemlje avionom i preko Luke Ploče.

Ukoliko Akcioni plan Evropska komisija prihvati, Kalaba smatra da bi problem izvoza za Rusiju i Tursku mogao biti riješen u narednih nekoliko mjeseci.

Nakon jučerašnjeg sastanka Kalaba je u razgovoru s predstavnicima mljekara koji otkupljuju mlijeko od primarnih bh. proizvođača saznao da je cijena otkupa ostala ista za one proizvođače čije mlijeko po kvalitetu ispunjava standarde, ali za one koji ne ispunjavaju uvjete kvalitete cijena otkupa je smanjena.

Pozvane su sve nadležne institucije u BiH da se aktivno uključe u rješavanje pitanja proizvođača mlijeka i ispune svoje obaveze.

Primarni proizvođači mlijeka najavili su za 5. novembar u 12.05 sati blokadu carinskih terminala da bi spriječili prekomjerni uvoz mlijeka u BiH.