BiH
0

Tuberkuloza važan javno zdravstveni problem u BiH

FENA
Bosna i Hercegovina spada u države srednje opterećene tuberkulozom, ali unatoč trendu opadanja tuberkuloza je još važan javno zdravstveni problem i trebalo bi da ostane prioritet na državnom i entitetskom nivou.

Predstavnici iz oblasti zdravstva danas su na pres-konferenciji u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze ukazali na to da je od 2009. do 2013. godine kod nas TB bila među vodećim zdravstvenim bolestima (poslije bolesti sličnih gripi, varicele i enterocolitisa).

Predstavnik Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa podsjetio je da je tuberkuloza zarazna bolest koja se širi putem zraka, a osoba s neliječenom tuberkulozom može zaraziti deset do 15 ljudi godišnje kašljući u njihovoj blizini. Bolest je najčešće povezana sa siromaštvom i lošim životnim uvjetima.

Danas je ponovo upozoreno na činjenicu da je tuberkuloza izlječiva bolest ukoliko se, u skladu s preporukama ljekara, uzimaju lijekovi za tretman te bolesti.

Draženka Malićbegović iz Ministarstva civilnih poslova BiH kaže da to ministarstvo u suradnji s nadležnim institucijama nižih nivoa i stručnih institucija prati programe iz oblasti TB, posebno onima u okviru programa jačanja DOTS (direktno opservirani kratki kurs liječenja) strategije u BiH".

Taj projekt je finansiran od novca Globalnog fonda od 2007. godine, a krajem godine završava se njegova implementacija.

Po riječima koordinatora za kontrolu TB FBiH Hasana Žutića putem tog projekta Globalnog fonda napravljen je značajan iskorak u smanjenju broja oboljelih.

Kaže da postoji šansa da neiskorištena sredstva, planirana tim projektom i dalje koriste te vjeruje da će biti pravilno usmjerena (kupovina kvalitetnih lijekova za liječenje TB, dijagnostički materijal).

Naglasio je da BiH ima dobru dijagnostiku i kvalitetan program borbe protiv tuberkuloze, a lijekovi za liječenje te bolesti besplatno su dostupni za sve oboljele.

Namjera obilježavanja 24. marta, Svjetskog dana borbe protiv TB, jeste podizanje nivoa svijesti o tuberkulozi koja je i dalje jedan od vodećih svjetskih izazova, a ove godine održava se pod sloganom "Dosegnuti, liječiti i izliječiti sve oboljele".