BiH
0

Tuberkuloza među najraširenijim zaraznim bolestima

FENA
Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze - 24. mart.

Za Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze (TBC) 2013. godine ulazimo u drugu godinu dvogodišnje kampanje koja se obilježava pod nazivom "Zaustavimo tuberkulozu u mom ljudskom vijeku".

Bit će promovirane programske aktivnosti u okviru Programa rada za 2013. godinu i Projektom „Jačanje DOTS Strategije i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini".

Aktivnosti koje Društvo Crvenog križa BiH provodi u svojoj strukturi, u saradnji s entitetskim organizacijama Crvenog križa i Crvenim krstom Brčko Distrikta BiH, jesu podjela promotivnog materijala na nivou općinskih organizacija crvenog križa, kao i kampanje u okviru kontinuiranog rada mobilnih jedinica.

Cilj je podizanje svijesti kod stanovništva o ovoj od davnina znanoj bolesti, koja je i danas jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu posebno u zemljama u razvoju,

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze 24. mart je prilika da se ojača svjesnost o opterećenju tuberkulozom širom svijeta i statusu prevencije tuberkuloze i naporima kontrole ove bolesti.

Napredak ka globalnim ciljevima za smanjenje broja oboljelih od tuberkuloze i smrtnih slučajeva u prethodnim godinama je bio impresivan: od 1990. godine smrtnost uzrokovana tuberkulozom je smanjena za više od 40 posto širom svijeta, a incidenca opada.

Ali globalno opterećenje ostaje ogromno, tako da i dalje postoje značajni izazovi: 2011. godine je bilo procijenjeno da ima 8,7 miliona novih slučajeva oboljelih od tuberkuloze, a 1,4 miliona ljudi je umrlo od tuberkuloze.

Više od 95 posto slučajeva umrlih od tuberkuloze se javlja u zemljama s malim i srednjim prihodima.

Siromašne zajednice i ugrožene grupe su najviše pogođeni, ali ova bolest koja se prenosi zrakom je opasnost za svakoga, saopćeno je iz Crvenog križa BiH.