GAK
0

Trudnice, porodilje i bebe preselile u novu zgradu na Jezeru

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na lokalitetu Jezero otvorena je nova Ginekološko-akušerska klinika.

Prijevoz pacijenata sa stare klinike za ginekologiju i akušerstvo na lokalitet Jezero okončano je jutros.

"Prelaz s lokaliteta Očne klinike na lokalitet Jezero započeo je u petak, a okončan je jutros prevozom 34 trudnice i porodilje te šest beba iz inkubatora koje su uz pratnju policije KS-a premještene", kazao je generalni direktor KCUS-a prim.dr. Faris Gavrankapetanović.

Prelaskom na novu lokaciju povećan je broj smještajnih kapaciteta i organizacija rada klinike kompletna prelazi na Jezero.

"Lokalitet Očne klinike imao je 104 kreveta (dvije operacione sale, tri porođajne sale), novi lokalitet 120 kreveta (četiri operacione sale, pet porođajnih sala) s najsavremenijom opremom. Organizacija rada klinike u potpunosti prelazi na Jezero", dodao je.

Obnova novog lokaliteta uspješno je završena nakon sedam godina i opremljen je najsavremenijom opremom. U rekonstrukciju su uložena značajna sredstva.

"Nakon sedam godina od početka obnove lokaliteta Jezero završili smo taj lokalitet, završeno je preseljenje. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata. Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je više od 22 miliona maraka budžetskih sredstava, a vlada Republike Turske uložila je više od šest miliona maraka", kazao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Mustafa Cuplov.

Zavod zdravstvenog osiguranja izdvojio je velika sredstva za realizaciju ovog projekta.

"Zavod zdravstvenog osiguranja je prateći politiku Kantona Sarajevo i želje Kliničkog centra za obnove unutar KCUS-a izdvojio 54 miliona KM za četiri godine. Konkretno za ovaj projekt izdvojeno je 17 miliona KM", istakao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Mahmut Đapo.

Ceremonija otvaranja klinike za ginekologiju i akušerstvo na lokalitetu Jezero najavljena je za četvrtak u 10.45 sati.