Sarajevo
0

Trovačima samo novčane kazne?

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kantonalno tužilaštvo KS još nije primilo službeni izvještaj od Ministarstva unutrašnjih poslova KS o trovanju preko 50 studenata iz Studentskog doma Bjelave u obližnjem fast foodu "Meli", potvrdila je za Sarajevo-x.com Jasmina Iftić, portparolka Tužilaštva.

Ona je navela da je podnošenje eventualne krivične prijave i otvaranje procesa protiv Želimira Krajnovića, vlasnika objekta "Meli", moguće tek nakon dostavljanja kompletnog izvještaja, zajedno sa rezultatima analize uzoraka.

Iako je za krivično djelo trovanja predviđena kazna zatvora i do osam godina, prethodno iskustvo kod sudskih presuda nam govori da će i ovaj put kazne za ugrožavanje zdravlja građana Sarajeva najvjerovatnije biti blage.

Sjetimo se samo presude Općinskog suda u Sarajevu iz oktobra 2008. godine, kada je Selveru Alađuzu, vlasniku pizzerije "Pomodorino" u Sarajevu izrečena novčana kazna od 10.000 KM.

Podsjećamo, Alađuz se prvo izjasnio da se ne osjeća krivim za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, ali je naknadno zaključio sporazum o priznanju krivice, koju je sud prihvatio i odredio mu navedenu novčanu kaznu.

Slučaj "Pomodorino" najveće je do sada trovanje u Sarajevu, a bakterijom salmonela tada se zarazilo preko 400 građana. Ako je njihovo zdravlje koštalo 10.000 KM, koliko će tek koštati zdravlje "samo" 50 studenata.