BiH
83

Troškove pripreme djece za školsku godinu često ne može pokriti ni cijela plata

Piše: T. Č.
Bliži se početak nove školske godine pa nabavka udžbenika postaje najvažnija stavka u kućnim budžetima roditelja školaraca.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iako se cijene nisu mijenjale, roditelji kažu da često ni prosječna plata, koja u BiH iznosi 834 marke, nije dovoljna, jer pored udžbenika treba kupiti i neophodni školski pribor, torbe, te odjeću i obuću.

"Cijene udžbenika se već godinama nisu mijenjale, tako je cijena svakog udžbenika 7,5 KM, radne sveske 5,5 KM, a kompleti udžbenika za prvi i drugi razred se i dalje dobijaju besplatno", kažu u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Tako komplet udžbenika za treći razred košta blizu 80, a za osmi 189 maraka, dok za komplet udžbenika za srednju školu treba izdvojiti od 100 do 200 maraka, zavisno od struke.

U banjalučkoj knjižari Kultura kažu da je za školski pribor u prosjeku potrebno izdvojiti blizu 200 maraka. Cijene najviše variraju kada je riječ o školskim torbama, koje se mogu naći već od 20 maraka pa naviše, dok je naprimjer za anatomsku torbu potrebno izdvojiti i više od 100 maraka.

Što se tiče ostale opreme, za sveske treba izdvojiti od 40 feninga pa do tri marke, koliko koštaju one sa tvrdim povezom, za pernice od 1,50 do 10 maraka, olovke su do 0,50 KM pa nadalje, dok se cijena gumica za brisanje kreće do dvije marke.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

I u Glasovim knjižarama cijene školske opreme i pribora su slične i imaju većinu knjiga za školu, a roditelji se, kako ovdje kažu, najčešće odlučuju za kupovinu knjiga i pribora za cijelu godinu i to na više rata.

Dolazak nove školske godine posebno pogađa siromašne i nezaposlene roditelje, pa se mnogi od njih odlučuju da za svoje školarce kupe polovne knjige na internetu. Tamo, recimo, korišteni udžbenici za osnovce koštaju od 2,5 do 5 maraka, što je i do 50 posto jeftinije u odnosu na udžbenike iz knjižara.

Pored knjiga, đacima za novu školsku godinu treba kupiti i opremu za tjelesni odgoj, za šta je potrebno izdvojiti stotinjak maraka. Kada je odjeća i obuća u pitanju, tu se potroši jednaka svota novca kao i za knjige i pribor.