Korićanske stijene
99

Trojici optuženih za strijeljanje 200 muškaraca 69 godina zatvora

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sud BiH je osudio Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike Interventnog voda prijedorske policije, na po 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama, kada je strijeljano blizu 200 muškaraca.

Petar Čivčić i Branko Topola su oslobođeni krivice da su učestvovali u zločinu na Korićanskim stijenama, 21. augusta 1992. godine.

Sudsko vijeće je Zečevića proglasilo krivim zato što je lično učestvovao u strijeljanju muškaraca, dok su Knežević i Ljepoja doprinijeli da se ta ubistva dogode.

Čivčić, bivši pripadnik Interventnog voda prijedorske policije, i Topola, bivši stražar u logoru Trnoplje (općina Prijedor), prema obrazloženju presude, su oslobođeni, jer Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su počinili djela koja su im stavljena na teret.

Više od 1.200 civila iz Prijedora, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, krenulo je 21. augusta 1992. organizovanim konvojem preko planine Vlašić prema Travniku, koji je bio pod kontrolom Armije RBiH (ARBiH).

Konvoj autobusa i kamiona pratili su policajci Interventnog voda prijedorske policije, te pripadnici Teritorijalne odbrane (TO). Autobusi su krenuli iz naselja Tukovi i ispred logora Trnopolje i spojili se u jedan konvoj u Kozarcu. Po naređenju, zaustavili su se kod rijeke Ugar na planini Vlašić, gdje je, prema optužnici, odvojeno više od 200 vojno sposobnih muškaraca.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.