Zatvor u Britaniji
0

Trojica zatvorenika negiraju da su pokušali ubiti Radislava Krstića

FENA
Radislav Krstić u Haškom tribunalu (Foto: Arhiv)
Radislav Krstić u Haškom tribunalu (Foto: Arhiv)
Britanski dnevnici The Times i Daily Telegraph izvještavaju u utorak sa suđenja trojici zatvorenika što su maja prošle godine u zatvoru pokušali zaklati nekadašnjeg generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića koji u Britaniji izdržava kaznu za ratne zločine.

Poroti na suđenju je predočeno da su tri kažnjenika muslimana, osuđena na doživotni zatvor zbog ubistva, pokušala u jednom britanskom strogo čuvanom zatvoru ubiti Krstića iz osvete zbog njegove umiješanosti u zločin u Srebrenici.

Times objašnjava da su napadači upali u Krstićevu ćeliju u zatvoru Wakefield i da su, oborivši ga na pod, pokušali da mu prerežu vrat. Listovi navode i da optuženi, među kojima su jedan Albanac i jedan Nigerijac, negiraju djelo koje im se stavlja na teret.

Listovi podsjećaju da je generalu Krstiću Haški tribunal u žalbenom postupku izrekao kaznu zatvora od 35 godina zbog pomaganja i podržavanja genocida i da on tu kaznu od 2004. izdržava u Britaniji.

Tužilac je pred sudom u Leedsu, na sjevernu Engleske, naveo da je napad bio planiran i organiziran s namjerom da se Krstić ubije. Motiv napada je, po riječima tužioca, bila kazna ili osveta za pogubljenje Bošnjaka.

Daily Telegraph piše da je Radislav Krstić dok ga je ispitivao advokat jednoga od optuženih, rekao da su pitanja koja se tiču njegove haške presude pokušaj da mu se ponovo sudi.