Zagreb
0

Trojica "Puma" osumnjičena za ubistvo četiri civila u BiH

FENA
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je istragu protiv trojice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila, usmrtivši četiri osobe u BiH u akciji "Južni potez".

Protiv te trojice (1968., 1974. i 1974.) predložen je pritvor zbog težine počinjena djela, a protiv drugoosumnjičenika i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, objavljeno je u petak na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH.

Sumnja se da su od 10. do 11. oktobra 1995. na području Dabraca i Bočaca (mjesta između Mrkonjić Grada i Banje Luke) kao pripadnici 7. gardijske brigade za vojne akcije "Južni potez" u toku međunarodnog vojnog sukoba s vojskom tzv. Republike Srpske usmrtili više nepoznatih civila.

Tako je po zapovijedi prvoosumnjičenog Tihomira Šavorića, zapovjednika 3. bojne 7. gardijske brigade, 10. oktobra 1995. na cesti prema motelu u Dabracu više vojnika rafalima ubilo dvoje civila - muškarca i ženu.

U jutarnjim satima 11. listopada 1995, nakon bitaka kod motela u Dabracu, sumnja se da je trećeosumnjičenik iz automatske puške ispalio rafal u nepoznatu ženu koja mu je prišla, nakon čega je njezino tijelo odvukao s ceste i ostavio u kanalu.

Sumnja se i da je drugoosumnjičeni taj dan Šavoriću doveo muškarca kojeg su sreli pri kretanju 3. bojne (imao je ruke na zatiljku), koji je potom izdao zapovijed trećeosumnjičeniku da ga ubije, što je on i učinio hicem iz automatske puške.

Na županijskom sudu u četvrtak su ispitana sva tri osumnjičenika te je istražna sutkinja Erna Dražančić jednog od njih pustila da se brani sa slobode, drugog je zadržala, a treći, Šavorić, otprije je u pritvoru.

Šavoriću se, naime, već sudi na zagrebačkom Županijskom sudu zajedno s još šestoricom "Puma" za ubistvo šest ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike Srpske, a po nalogu zapovjednika "Puma" pokojnog Ivana Korade.