BiH
0

Trogodišnjica dodjele prvih halal certifikata u BiH

FENA
Agencija za certificiranje halal kvalitete obilježila je danas trogodišnjicu dodjele prvih halal certifikata u Bosni i Hercegovini.

Predstavnik Agencije Nermin Hadžić kazao je novinarima da su prvi certifikati značili početak uspostavljanja uređenog halal tržišta i sistematičnog pristupa certificiranih halala.

"U protekle tri godine najznačajniji proizvođači halala u BiH i zemljama okruženja opredijelili su se za certificiranje po tom standardu i tako nastoje zadovoljiti zahtjeve konzumenata halal proizvoda i obezbijediti uvjet za plasman svojih proizvoda na tržište islamskih zemalja“, kazao je on.

Dodao je da je kvalitetan i uspješan rad Agencije u oblasti halal certificiranja proizvoda i usluga rezultirao rangiranjem Agencije u "TOP 5" najbolje organiziranih halal certifikacijskih kuća na svjetskom nivou (od 180 halal institucija), a Agencija je jedna od vodećih institucija za certificiranje halala u Evropi.

Hasib Salkić, predstavnik Udruženja Halal Europe, koja se bavi promocijom halala i zaštitom interesa kupaca, te traga za liderskom pozicijom BiH na tržištu halal biznisa u svijetu, koje je trenutno izuzetno vrijedno, izrazio je nadu da će Udruženje biti u poziciji da BiH dovede na lidersko mjesto bar u Evropi kad je u pitanju halal certificiranje, svjesnost edukacije, konzumiranja, ali i mogućnost zarade za bh. kompanije u proizvodnji i izvozu halal hrane.

"Aktivnost je unutar Spoljnotrgovinske komore u narednih petnaestak dana formirati asocijaciju kompanija koje imaju halal certifikat u segmentu proizvodnje ili segmentu usluga. To će biti mjesto na kojem će se razgovarati o uvozu, izvozu, trgovini i prihvatu eventualnih investicija u segmentu halal industrijskih zona u kojima bi bh. i strane kompanije proizvodile za narastajuće tržište halal proizvoda u svijetu", kazao je Salkić.

U okviru današnje svečanosti upriličena je video prezentacija o dosadašnjem uspješnom radu Agencije, halal certificiranim proizvođačima i svjetskom halal tržištu, kao i dodjela halal certifikata za sedam certificiranih kompanija.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je specijalizirana ustanova Islamske zajednice u BiH osnovana u februaru 2006. godine s ciljem da zadovolji potrebe proizvođača i potrošača koji žele da njihovi proizvodi budu dozvoljeni muslimanima za upotrebu - halal.

Prvi halal certifikati dodijeljeni su u septembru 2006. godine. Agencija je dosad certificirala 42 kompanije s područja BiH, Hrvatske i Srbije, što je više od 1.500 halal certificiranih proizvoda. U procesu certificiranja je više od 20 kompanija iz BiH i regiona.

Kako bi se unaprijedio rad i aktivnosti unutar Agencije, uspješno je implementiran sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008. Certifikacijski audit ISO standarda provela je agencija SGS iz Sarajeva.

Agenciji je na današnjem skupu uručen certifikat ISO 9001:2008, što predstavlja prvi implementirani sistem upravljana kavitetom u ovaku instituciju na području BiH i regiona.

Agencija intenzivno radi na aktivnostima vezanim za potpisivanje sporazuma o suradnji u poslovima halal certificiranja na području Makedonije, kao što je to postignuto sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

Svečana cermonija organizirana je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a prisustvovale su joj mnogobrojne zvanice.