Ispraćeni tabuti
31

Trogodišnja Dženita bit će ukopana pored sestre Narcise

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Trogodišnja Dženita Salihović je najmlađa žrtva genocida u Bratuncu čiji su posmrtni ostaci ispraćeni danas iz Komemorativnog centra u Tuzli.

Bit će ukopana sutra na šehidskom mezarju Veljaci pored sestre Narcise. Četverogodišnji Amir Avdić i šestogodišnja Suada Bektić sutra će također pronaći svoj vječni smiraj, zajedno sa još trideset nevinih bratunačkih žrtava genocida. Muftija tuzlanski Husein efendija Kavazović, pozvao je porodice, rodbinu i prijatelje da dostojanstveno ukopaju 34 žrtve genocida na mezarju Veljaci.

"Danas ispraćamo četvero djece, 18 muškaraca i 12 žena", kazala je predsjednica Udruženja Podrinje Bratunac Šuhra Sinanović.

Asim Šaćirović je prije dvadeset godina posljednji put vidio svog brata. Kaže kako je ubijen na kućnom pragu u 43. godini. Sutra će na šehidskom mezarju Veljaci biti klanjana šesta kolektivna dženaza. U danima pred dženazu je organizovana promocija monografije "Bratunac - svjedočanstvo o nekažnjenom genocidu". Prije dva dana u Glogovoj je obilježeno mjesto masovnog stradanja, a danas su s mosta na rijeci Drini bačene 603 ruže u spomen na Bratunčane ubijene 11. maja 1992. godine.