BiH
0

Trodnevna konferencija o Balkanu otvorena u Sarajevu

FENA
Željko Komšić (Foto: Anadolija)
Željko Komšić (Foto: Anadolija)
Treća Međunarodna konferencija o Balkanu pod nazivom "Bosna i Hercegovina u zajedničkoj historiji i multikulturološkoj atmosferi Balkana" otvorena je večeras u Sarajevu.

"To je tako potrebna tema imajući u vidu trenutak u kojem se nalazi naša zemlja", rekao je u uvodnom dijelu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komišić, osvrćući se na naziv skupa.

Naglasio je da je bosanskohercegovačko društvo izgradilo multikulturalnost i suživot jer je Balkan, iako sintagma za vječito "bure baruta", imao duge periode mira. Današnja Bosna i Hercegovina je rezultat zajedničke historije i multikulturalizma na Balkanu. Ona je uvijek bila jedno društvo, nastalo prožimanjem različitosti.

"Sukobi su izbijali u velikim geopolitičkim poremećajima. Evropska istorija nije ništa manje krvava nego balkanska", rekao je Komšić.

Problematizirao je posebno institucionalnu diskriminaciju u današnjem bh. društvu koja postoji nad onima čije se ime definira kao "ostali".

"S pravnog aspekta, pitam se kako mogu postojati konstitutivni i nekonstitutivni građani kada su oni tu odavno zajedno? Neki od njih izjašnjavaju se kao Bosanci i Hercegovci, po imenu zajedničke države, a mi ih nazivamo 'ostali'", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i založio se za građansku, sekularnu državu, s jednakim pravima i šansama.

Za Evropu i Evropsku uniju je rekao da one nisu isto iako tome teže.

"Evropska unija ne smije zaboraviti osnovne vrijednosti na kojima počiva ako ih želi sačuvati. Ako u zlu koje se dogodilo početkom devedesetih godina prošlog vijeka na tlu Bosne i Hercegovine ima ijedna pouka za Evropu, to je primjer šta se može dogoditi kad se zaborave svi temelji na kojima počiva civilizirano društvo a multikulturalnost postane samo fraza kojom se hvalimo", kazao je Komšić.

Trodnevnu konferenciju o Balkanu organizirali su Univerzitet iz Istanbula, Sarajevski univerzitet i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Okupila je stručnjake koji istražuju razne aspekte Balkana i treba da proširi saradnju i interakciju među njima te uspostavi prostor za diskusiju u regionu iz različitih perspektiva.

Prve dvije konferencije ove vrste održane su u Skoplju u maju 2011. i u Tirani u oktobru 2012., kada su se okupili balkanski stručnjaci iz cijelog svijeta.