BiH
10

"Trka mira" prošla kroz Goražde

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Učesnici najveće svjetske štafetne trke sa bakljom mira koja povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Rima, stigli su i do Goražda.

Na platou OŠ ''Husein ef. Đozo'' dočekali su ih učenici i nastavnici ove škole te predstavnici općine. Priređena je mala svečanost u znak dobrodošlice i zadovoljstva što "Trka mira" prolazi kroz Goražde pa su iz grada na Drini upućene poruke mira i želje da rata više nikad ne bude nigdje u svijetu.

Trci mira pridružili su se i članovi Atletskog kluba Goražde i bajkeri iz ovog grada, koji su sa učesnicima prešli dionicu kroz Goražde.

Podsjetimo da je u februaru ove godine Porto bio domaćin svečanosti otvaranja evropskog dijela "Trke mira doma jedinstva Šri Činmoja". U trećoj deceniji postojanja, Trka mira je najveći i najrasprostranjeniji projekat ljudskog napora za mir. Međunarodni tim trkača baklju koja je simbol mira ponio je iz Porta, prenoseći je iz ruke u ruku, prema istoku kroz cijelu Evropu.

Na putovanju trkači posjećuju školsku djecu, društvene grupe, organizacije i sportiste, pružaju podršku timskom radu a prođu više od 24.000 kilometara kroz 47 evropskih zemalja. Evropski dio Trke mira završava u Rimu 8. oktobra 2016.

Trku mira osnovao je vizionar Šri Činmoj 1987. godine a od tog perioda posjetila je više od 150 zemalja dok su međunarodni timovi trkača pretrčali više od 500.000 kilometara. Jednostavna poruka Trke "Tvoj je prvi korak!" inspirisala je milione ljudi širom svijeta.

U ovoj godini održava se na svim kontinentima u preko 100 zemalja. U narednim mjesecima trkači će trčati oko 100 kilometara na dan. Jedno ili dva vozila će pratiti timove trkača dok svakog dana nose baklju iz grada u grad, a očekuje se da će svaki trkač dnevno pokriti od 10 do 30 kilometara. Podršku Trci mira dale su mnoge svjetske ličnosti, među kojima Nelson Mandela, Mihail Gorbačov, Majka Tereza i Karl Luis.