BiH
0

Trišić-Babić primila ambasadora de Cardonu

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić sastala se danas sa ambasadorom Republike Italije u Bosni i Hercegovini Raimondom De Cardonom.

Kako je saopćeno iz MVPBiH, sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, složivši se da su pitanja reformi od ključnog značaja za BiH.

Zamjenica Trišić-Babić je naglasila da je BiH i dalje opredijeljena za put koji vodi što skorijim euroatlantskim integracijama, obavijestivši ambasadora De Cardonu o svojoj ulozi predsjednice koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH za NATO.

Reforma Oružanih snaga je obostrano ocijenjena kao jedna od najuspješnijih reformi koje je naša zemlja ostvarila.

Ambasador De Cardona je naglasio da Italija podržava sve napore koje BiH ulaže kako bi se što prije integrirala u NATO i EU.

On je obavijestio zamjenicu Trišić-Babić da će se u februaru u Veroni održati Forum investitora na koji je pozvao i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića, ali i predložio da i Privredna komora uzme učešće na ovom forumu kako bi se iznašao prostor za unapređenje ekonomske suradnje dviju zemalja.

Na sastanku se govorilo i o značaju aktivnog učešća naše zemlje u Jadransko-jonskoj inicijativi, kao i u ostalim regionalnim inicijativama.

Ambasador De Cardona je izrazio interesiranje o aktivnostima i načinu odlučivanja BiH kao nestalne članice pri Vijeću sigurnosti UN-a.

Zamjenica Trišić-Babić je pozitivno ocijenila komunikaciju koja postoji između Predsjedništva BiH, MVP-a BiH i Misije BiH pri UN-u, ujedno izrazivši nadu da će se pronaći modus koji će omogućiti što brži protok informacija i efikasniji način odlučivanja.

Ambasador De Cardona je informirao prisutne o predstojećoj službenoj posjeti državnog sekretara za međunarodna pitanja Republike Italije senatora Alfreda Mantica koji će doputovati u našu zemlju u februaru kako bi se susreo sa visokim i najvišim dužnosnicima. Također je informirao prisutne da je ministar vanjskih poslova Republike Italije Franco Frattini iskazao interes da zvanično posjeti BiH tokom 2010. godine.