BiH
0

Trišić-Babić: BiH ponosna na učešću u misiji u Afganistanu

FENA
Ana Trišić-Babić (Foto: Anadolija)
Ana Trišić-Babić (Foto: Anadolija)
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala je danas u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a vođene misije "Odlučna potpora" u Afganistanu.

Trišić-Babić je u svom izlaganju naglasila da je BiH ponosna što je do sada sudjelovala u NATO ISAF vođenoj misiji u Afganistanu, te da namjerava nastaviti sa svojim učešćem i u NATO vođenoj misiji “Odlučni napor” koja ima za cilj pružiti podršku Afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti u periodu 2015.-2017. godina, a koja službeno počinje 1. januara 2015. godine. Posebno važno za uspjeh ove misije je potpisivanje sporazuma o statusu snaga između NATO-a i Afganistana kojim se definiraju pravila, uloga i odgovornost svih uključenih u ovu misiju.

Trišić-Babić je istaknula da ovim BiH dokazuje da je od korisnika međunarodne sigurnosne pomoći u relativno kratkom vremenu došla u poziciju da aktivno doprinosi međunarodnim naporima u širenju zone stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Na sastanku su osim ministara vanjskih poslova država članica NATO-a i država partnera koji sudjeluju u misiji “Odlučni napor” prisustvovali predsjednik Islamske Republike Afganistan Ashraf Ghani i predsjedatelj Vlade nacionalnog jedinstva Islamske Republike Afganistan Abdullah Abdullah, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.