BiH
6

Trifunović: Primjenjeni model dobar put za rješavanje udžbeničke politike

FENA
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i dopredsjedavajući Koordinacije ministara obrazovanja i nauke Federacije BiH Mirko Trifunović izjavio je danas kako će se odlukom da se na konkursima za pribavljanje udžbenika odobrava samo jedan udžbenik za jedan predmet koji je osvojio najveći broj bodova, ali ne manje od 90 posto od maksimalnog broja mogućih bodova, pored veće kvalitete, bitno smanjiti i cijena udžbenika.

“Ovo je jedan novi kvalitet u Koordinaciji ministara obrazovanja FBiH na čelu sa federalnim ministrom Damirom Mašićem. Koordinacija je održala 13 sjednica iz čega proizilazi pređeni put do udžbenika za deveti razred devetogodišnje škole. Model koji je primjenjen je dobar put za rješavanje udžbeničke politike i u narednim periodu", izjavio je Trifunović.

Po njegovim riječima osnovni zadatak je bio dobiti kvalitetan udžbenik koji će imati prihvatljivu cijenu i na taj način i porodici i učenicima omogućiti udžbenik kojim će nastavnici kvalitetno realizirati nastavni plan i program.

"Uvjeren sam da ovaj model, uz manje dorade i iskustva koja su se stekla, posebno na njegovanju, radu, kriterijima, standardima rada recenzenata u narednom periodu će u udžbeničkoj politici u FBiH dati značajne rezultate”, naveo je Trifunović.

On tvrdi kako je konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za 9. razred devetogodišnje osnovne škole, na koji je dostavljeno 76 naslova od 13 izdavačkih kuća, u potpunosti proveden u skladu sa novouspostavljenom procedurom i da su u slučaju određenog propusta, izdavači mogli uložiti pravo prigovora na odluku stručnog tima recenzenata, što je iskoristilo sedam izdavačkih kuća dostavivši 17 prigovora.