BiH
33

Trideset građana BiH živi u neizvjesnosti mogućeg ukrajinsko-ruskog rata

Piše: Amer Džano
Foto: AFP
Foto: AFP
Građevinski radnik iz BiH, Mehmed Hrnjić, od 1992. godine živi u Ukrajini, a trenutno se sa porodicom nalazi u Dnjepropetrovsku, gradu u centralnom dijelu te zemlje. Ukrajina je ovih dana u fokusu svjetske javnosti, a građani žive u neizvjesnosti mogućeg rata, nakon što je Rusija nedavno mobilizirala trupe.

"Jučer je u našem gradu održan miting, bilo je 10.000 ljudi. Svake nedjelje se održavaju mitinzi na glavnoj ulici. Ukrajinci znaju dobro šta hoće i narod je konačno posložio stvari. Ljudi se ovdje svakim danom bore za Ukrajinu. Kod nas je nedavno bilo napeto, ali sada se smirilo. Najviše dešavanja je sada na Krimu", rekao je Hrnjić za Klix.ba.

Ovaj građevinac porijeklom iz Stupara kod Kladnja kaže kako trenutno ne pomišlja na odlazak iz Ukrajine te dodaje kako se nada da će politički dogovor biti postignut uskoro.

Službenici Ambasade BiH u Mađarskoj, koja nerezidentno pokriva i Ukrajinu, u stalnom su kontaktu sa nekolicinom građana BiH koji žive u toj zemlji.

"Napravili smo spisak građana BiH koji žive u Ukrajini, do sada ih imamo tridesetak. To ne znači da ih nema više. Oni za koje imamo podatke uglavnom žive u Kijevu i Dnjepropetrovsku. Nemamo podatke da na Krimu živi neko od naših građana", rekao je za Klix.ba Željko Janjetović, ambasador BiH u Mađarskoj.

Informacije o ostalim građanima BiH svakodevno prikupljaju i preko ambasada Hrvatske i Srbije u ovoj zemlji.

"Sa njima imamo dobru saradnju i u narednom periodu ćemo svakako pomno pratiti razvoj situacije vezano za naše građane. Pokušat ćemo da pomognemo građanima u svemu što možemo. Trenutno nemamo informaciju da je bilo ko od građana BiH ugrožen u problematičnim zonama", rekao je Janjetović.