BiH
0

Tribunal još nije donio odluku o Karadžićevom zahtjevu

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Sudsko vijeće Haškog tribunala još nije donijelo odluku o zahtjevu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da mu bude ogođen nastavak suđenja kako bi preslušao snimke koje je načinio Ratko Mladić, a koje tužilaštvo želi da koristi u procesu, izjavio je danas Srni Karadžićev pravni savjetnik beogradski advokat Goran Petronijević.

Petronijević je rekao da je ovakvu informaciju dobio "direktno iz Haga" i ocijenio da bi Sudsko vijeće Haškog tribunala moglo donijeti odluku o Karadžićevom zahtjevu vjerovatno u ponedjeljak, 16. avgusta.

Nekadašnji predsjednik RS zatražio je prije tri dana od Haškog tribunala odgađanje nastavka suđenja, kako bi on i njegov tim branilaca imali vremena da pregledaju trake bivšeg komandanta Vojske RS, audio i video kasete, kompakt diskove i DVD, zaplijenjene tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu.

Advokat Petronijević rekao je ranije Srni da se radi o 93 audio kasete, 10 video kaseta, dva kompakt-diska i osam diskova sa video zapisima, koje je Karadžić dobio 4. avgusta od tužilaštva, zbog čega je zatražio tri dodatne sedmice pauze u suđenju, kako  bi preslušao snimke razgovora.

On je dodao da ne može da govori ništa o sadržini tih razgovora, dok se ne upozna kompletno o tom materijalu. 

"Pretpostavka je da je reč  o veoma relevantnom materijalu i njegovo je pravo da dobije dodatno vreme pre nastavka procesa, kako bi mogao da presluša, pregleda  i analizira sve dokaze. Sve što potiče od osobe takvog značaja, kao što je bio Mladić, je relevantno", dodao je on.   

On je izrazio nadu da će Karadžiću biti odobrena zatražena pauza,  u skladu sa haškim pravilima i pravom optuženog da dobije dovoljno vremena za odbranu, te da će se odluka suda u Hagu znati prije 17. avgusta, kada je zakazan nastavak suđenja. 
Nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić uhapšen je 21. jula 2008. godine u Beogradu,  nakon 13 godina skrivanja pod lažnim identitetom.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam opština u BiH, a u devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Suđenje Karadžiću trebalo bi  da bude nastavljeno 17. avgusta, poslije ljetnje pauze koja je trajala od 26. jula.