BiH
0

Tribunal čeka izručenje Karadžića, Mladića i Gotovine

NINA
Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper izjavio je danas u Haagu da se nada da će Haaški tribunal završiti svoju misiju u predviđenom roku - 2008., odnosno 2010., ali i naglasio da Sud neće biti zatvoren sve dok ne budu pronađeni i uhapšeni ratni lideri Srba u Bosni Radovan Karadžić i Ratko Mladić te hrvatski general Ante Gotovina.

"Karadžić, Mladić i Gotovina moraju shvatiti da je Tribunal formiran da bi se sudilo ljudima poput njih i da neće biti zatvoren sve dok se to ne bude dogodio", istaknuo je Prosper nakon sjednice s dužnosnicima Haaškog tribunala s kojima je bilo riječi o okončanju rada toga suda.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda naložilo je Tribunalu da do 2008. okonča sva suđenja, a da sud bude zatvoren 2010.

Na pitanje novinara kada bi Hrvatska, BiH i SCG mogli očekivati prebacivanje nekih od haaških procesa u domaće zakonodavstvo, Prosper je rekao da bi se to moglo dogoditi u bliskoj budućnosti.

"To je dio strategije za okončanje rada Tribunala pa bi slanje nekih slučajeva nazad na procesuiranje u domaćem sudstvu moglo početi već iduće godine", rekao je Prosper naglašavajući da će to zavisiti od spremnosti domaćih sudova za taj posao.