BiH
0

Tribina "Zločini nad civilima u Gazi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zločini nad civilima u Gazi, bila je tema tribine upriličene danas u organizaciji Univerziteta u Sarajevu, a čiji su sudionici još jednom apelirali za zaustavljanje ratnih dejstava i uspostavu mira u pojasu Gaze.

Uvodničar skupa - redovni profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prof. dr. Smail Čekić upozorio je kako je "na sceni" genocid nad palestinskim civilima, podsjećajući da je u najnovijem izraelskom osvajačkom ratu ubijeno više od 1.000, a ranjeno oko 5.000 Palestinaca.

  • Svjesni smo činjenice da je zaštita civilnog stanovništva, kako Palestinaca (muslimana, kršćana, Samarićana i drugih) tako i Jevreja, svetinja međunarodnog humanitarnog prava i temeljni princip međunarodne zajednice, čija je indolentnost i licemjernost, odnosno šutnja i u ovom slučaju primjer selektivne primjene korpusa međunarodnog prava, kazao je Čekić.

Naveo je, istovremeno, kako 60 godina nakon Holokausta, njegove najvažnije lekcije nije naučila država formirana za djecu onih koji su preživjeli zločine nacizma.

  • Aktuelna osvajačka i genocidna politika ubijanja, ranjavanja i uništavanja Palestinaca ovih dana, nažalost, ponovno doživljava krvavu kulminaciju, ocjenio je uvodničar, podsjećajući na historijat i genezu izraelsko-palestinskih odnosa, te kontinuitet kršenja međunarodnog humanitarnog prava od same uspostave Izraela 1948. godine.

Ukazao je na nezainteresiranost tzv. međunarodne zajednice i nemoralnost Ujedinjenih nacija koje su se ponovno, a nakon potpunog kraha univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Bosni i Hercegovini, Ruandi i Darfuru, stavile u službu interesa moćnika.

Po riječima dr. Čekića, na opseg zločinačke politike i prakse, te širok spektar povreda ljudskih prava ukazali su i brojni izraelski intelektualci, Jevreji kao što su: Tanye Reinhart, Amire Hass, Yaira Aurona, ili Shloma Sanda.

Međutim, u izraelskoj vladi su ministri poput Avigdora Liebermana u čijoj viziji sigurnog Izraela "ne smije biti mjesta ni za jednog Arapa".

Uz ocjenu kako je političko i vojno rukovodstvo Izraela po međunarodnom pravu nesumnjivo odgovorno za teške povrede međunarodnog krivičnog prava, Čekić je pozvao cjelokupnu akdemsku javnost i predstavnike BiH u međunarodnim institucijama kao i istaknute ličnosti iz svijeta da dignu glas protiv genocida nad civilima u Gazi i da vojnu intervenciju Izraela nazovu pravim imenom.

Naša je obaveza, ljudska i akademska, utoliko veća zbog činjenice da smo i sami preživjeli genocid i osjetili sve njegove strahote, bol i patnju, ali i ravnodušnost međunarodne zajednice prema stradanju nevinih ljudi u Bosni i Hercegovini, istakao je uvodničar.