Teslić
0

Tri romske porodice nasmijano ušle u svoje nove domove

Sarajevo-x.com
Predstavnici Ministarstva za ljudska i izbjeglice BiH prisustvovali su jučer u Tesliću svečanosti uručivanja ključeva za tri novoizgrađane kuće za najugroženije romske porodice, za koje je Ministarstvo izdvojilo 103.000 KM u okviru projekta stambeno zbrinjavanje Roma.

Prlikom uručivanja ključeva rečeno je da je finansijski u izgradnji ovih kuća učestvovala i Opština Teslić, te da novoizgrađeni domovi zadovoljavaju standarde propisane Metodologijom za realizaciju sredstava namijenjenih za implementaciju Akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

  Podsjećamo da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH prvi put 2009. godine u svom budžetu osiguralo tri miliona KM za provođenje Akcionog plana za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, a za tu namjenu na raspolaganju je isti iznos i za 2010. godinu. Također, Ministarstvo je krajem prošle godine provelo akciju evidentiranja romskih potreba na području cijele BiH.

  Tokom prošle godine za stambeno zbrinjavanje Roma na području cijele BiH izdvojeno je više od šest miliona KM.