Istraga eksplozije u Vitezu
0

Tri osobe lišene slobode

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije osobe, koje su tokom noći priveli pripadnici Federalne uprave policije zbog sumnje da su povezane sa eksplozijom koja se dogodila u FIS-u Vitez, bit će saslušane u Tužiteljstvu BiH i nakon saslušanja će biti donesen prijedlog o određivanju pritvora, izjavio je Feni glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

On je potvrdio da su od tri osobe, koje su lišene slobode, dvije u nadležnosti Tužiteljstva BiH, dok je jedna u nadležnosti Kantonalnog tužiteljstva Travnik pošto se kod ove osobe ne radi o kaznenom djelu terorizma, nego je u pitanju drugo krivično djelo.

  • Jedna od dvije osobe koje su u nadležnosti Tužiteljstva BiH dovodi se u vezu sa eksplozijom u Vitezu - rekao je Grubešić.

Federalna uprava policije danas je saopćila da je tokom noći na prostoru Zenice i Viteza izvršeno šest pretresa, tokom kojih je sedam osoba privedeno na kriminalističku obradu, na osnovu čega su tri osobe lišene slobode zbog sumnje da su eventualno povezane sa eksplozijom koja se dogodila u FIS-u Vitez.

Aktivnosti na utvrđivanje ostalih saznanja i okolnosti u vezi s ovim događajem su nastavljene.

U Federalnoj upravi policije, kao i u Tužiteljstvu BiH nisu željeli govoriti o identitetu privedenih osoba, ali je FTV nezvanično saznala da se radi o Suvadu Džidiću iz Viteza i Admiru Ahmedspahiću iz Zenice.

U unutrašnjosti objekta Trgovačkog centra FIS Vitez u eksploziji koja se dogodila u četvrtak, 9. oktobra, oko 12.40 sati jedna osoba je smrtno stradala, a više povrijeđeno, od kojih jedna teško.

U eksploziji nepoznate naprave smrtno je stradao Zvonko Barbić (1980), radnik zaštitarskog odjeljenja, a povrede opasne po život zadobio je Josip Šarić (1980), radnik FIS-a, koji je nakon zbrinjavanja u bolnici u Novoj Biloj prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.