BiH
187

Tri mjeseca zabave na ledu: Zeničani uskoro dobijaju klizalište

Piše: Elmedin Mehić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Zenici se ovih dana radi na postavljanju staze za klizanje, koja će Zeničanima pružiti tri mjeseca dobre zabave.

Posljednja staza za klizanje na ledu u ovom gradu bila je postavljena na rukometnom terenu Papirna prije sedam godina, kada je prema riječima tadašnjeg vlasnika staze Željka Čumbe, interes za klizanje bio velik.

"Interesovanje je bilo veliko, ali zbog manjkavosti podrške Općine Zenica bili smo primorani da klizalište zatvorimo. Radili smo tri sezone, u prvoj sezoni smo imali dogovor o otkupu karata za djecu, ali već kasnije nije bilo razumijevanja općine, a troškovi su rasli, pa smo odlučili da zatvorimo klizalište", kazao je Čumbe, te dodao da je održavanje leda bilo veoma teško.

Nova ledena staza na lokalitetu Kamberovića Polja, na parkingu autopijace kod Shopping centra "Džananović", dimenzija je 15x30 metara i moći će primiti veliki broj klizača. Staza je u vlasništvu Banjalučanina Miše Vudraga, koji je na ovaj način odlučio Zeničanima uljepšati zimu.

"Ovo je veliki grad, a nema klizališta i to je prvi razlog zašto sam odlučio da u Zenici postavim stazu za klizanje. Znam da je ovdje prije bila ledena staza, ali oprema koju su koristili tražila je mnogo struje i samim tim su i troškovi bili veliki. Ova ledena staza koristi noviju opremu i održavanje leda je moguće čak i do +15 stepeni Celzija, pa se ne bojim da ću zatvoriti stazu prije vremena. Prve godine klizalište uvijek predstavlja veliku atrakciju, a mi se nadamo da ćemo ispuniti očekivanja", kazao je Vudrag, te dodao da će u Zenici ostati do marta 2014. godine.

U sklopu klizališta bit će organizovano i iznajmljivanje opreme, kao i obuka početnika. Ledena staza će prve klizače primiti već narednog vikenda, a cijena klizanja bit će bazirana na dnevnoj karti koja košta 5 KM bez klizaljki ili 8 KM uz iznajmljivanje klizaljki.