Evropska unija
0

Tri miliona eura grant sredstava Uredu registrara Suda i Tužilaštva BiH

FENA
Evropska unija je dodijelila tri miliona eura bespovratnih (grant) sredstava Uredu registrara Odsjeka I za ratne zločine i Odsjeka II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Krivičnog i apelacionog odjeljenja Suda BiH i Posebnog odjeljenja za ratne zločine te Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Osnovna svrha granta je pružanje pomoći domaćim vlastima u uspostavi efikasnog, nezavisnog i učinkovitog pravosuđa na državnom nivou za sve građane BiH.

Kako je saopćeno iz Delegacije EU u BiH, finansiranje operativnih i direktnih izdataka određenih organizacionih jedinica Ureda registrara i Ministarstva pravde BiH će omogućiti da predmeti ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije završe u sudnici.

Među takve operativne izdatke se ubraja podrška u oblastima sigurnosti i prijevoda, pomaganja svjedocima i žrtvama, pomaganja tužiocima u radu na predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala, pravne pomoći, komuniciranja i informisanja javnosti, kao i u sektorima informacionih tehnologija i ljudskih resursa.

Ovaj grant je treći takve vrste koji je EU osigurala Uredu registrara za rad Suda i Tužilaštva BiH. Ukupan iznos uloženih sredstava prelazi 8 miliona eura.