Negativa(c) dana
0

Tri gracije na čelu Federacije

Sarajevo-x.com
Premijer i dopremijeri: Nikad više u troje
Premijer i dopremijeri: Nikad više u troje
Federalni premijer Mustafa Mujezinović je sazvao sjednicu Vlade Federacije, nakon čega je odlučio da sjednica ne bude održana. Na to su reagirali njegovi prvi saradnici, dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, tražeći od Borjane Krišto kao predsjednice Federacije da kazni Mujezinovića zbog opstrukcija.

Premijer Mujezinović je okupljenim novinarima rekao kako se, jednostavno "nisu stekli uslovi za održavanje sjednice".

"Unutar Vlade nije moguće okupiti trenutnu poziciju i opoziciju i održati sjednicu. Uticaj postizbornih dogovaranja jako negativno utiče na rad Vlade FBiH. Da bi Vlada radila, u njoj mora postojati konsenzus. Ako se radi o brojanju glasova, onda to nisu prave odluke", kazao je Mujezinović.

Mujezinović: Nemoguće je okupiti trenutnu poziciju i opoziciju

Gavrilo Grahovac i Vjekoslav Bevanda, koji žele u fotofinišu ovog saziva (za Grahovca se pouzdano zna da mu mandat neće biti obnovljen, čak će mu se i ministarstvo ukinuti, dok je Bevanda potencijali kanididat i za državnu ministarsku fotelju) progurati nekoliko smjena i imenovanja, odlučili su se da tvrdokornog premijera tuže Borjani Krišto, nesuđenoj zaštitnici Hrvata u Predsjedništvu BiH, političarki koja još od ostavke Salka Ophođaša opstruira imenovanje ministra prostornog uređenja Federacije, a opet zbog skalamerije nastale zbog trase na Koridoru Vc kroz Hercegovinu.

Bilo kako bilo, iz pisma dvojice dopremijera nije jasno šta tačno žele da predsjednica Krišto uradi, a jasno je jedino da su strašno kivni na Mujezinovića.

Grahovac i Bevanda traže sankcije za Mujezinovića

Na ovaj krajnje žalostan način okončava (valjda, što prije treba formirati novu vlast u Federaciji) tužan i tegoban četverogodišnji mandat u kojem smo se nagledali svega i svačega, a najviše svađa i prepirki političara na koje smo, izgleda, zbog ustavne strukture, više-manje osuđeni.