BiH
16

Tri godine nakon požara: Počinje obnova operacionih sala u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tri godine nakon katastrofalnog požara u kojem je izgorjela Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću konačno će se pristupiti obnovama četiri operacione sale, bez kojih je bolnica praktično desetkovana, a 300.000 građana USK nema kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Nakon što je Skupština Unsko-sanskog kantona, na prijedlog Vlade, krajem prošlog mjeseca namjenski dodijelila milion maraka iz dobiti preduzeća Unsko-sanske šume za obnovu operacionih sala u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, sanacija bi uskoro trebala početi.

"Sredstva bi trebala biti na računu bolnice već tokom sljedeće sedmice, tako da ćemo veoma brzo krenuti u proceduru traženja izvođača, međutim, prema dinamici stvari, tek sljedeće godine bit ćemo u stanju da se vratimo u naše sale", kazao je direktor bolnice Smail Dervišević.

Sporom dinamikom nezadovoljan je i premijer USK Husein Rošić koji je danas sa delegacijom Vlade i Skupštine USK posjetio bolnicu.

"Ja sam imao očekivanja da će građani našeg kantona moći računati na korištenje objekata do početka nove godine, no prema onom što danas vidim to će se odužiti. Moramo tražiti modalitete da to ubrzamo", istakao je Rošić.

Prema planovima, bit će obnovljene četiri operacione sale sa intenzivnom njegom, a sredstvima bolnice već se vrši obnova pojedinih odjela.

"U blizini operacionih sala nalazi se Dječija hirurgija, gdje se vrši obnova, i početkom oktobra očekujemo da će sve biti završeno. Od svojih sredstava trenutno radimo i Hirurgiju 1 i 2. Hirurgija 1 je već opremljena, kreveti su postavljeni i u nju se već danas može useliti, ali to nije izvodivo bez operacionih sala. Na Hirurgiji 2 radovi su u toku i mislim da bismo za 20-ak dana mogli i nju završiti", objasnio je Dervišević.

Nakon kompletne sanacije operacionih sala krenut će se u dugoročni projekat sanacije Neuropsihijatrije koji je u veoma lošem stanju. Radovi na ovom projektu trebali su početi prije mjesec dana, no ipak kasne.

Podsjećamo, u noći sa 25. na 26. juli 2013. godine požar u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću je, iz još neutvrđenih razloga, krenuo iz potkrovlja glavne zgrade bolnice, proširivši se pritom na najznačajnije odjele u ovom objektu: operacione sale, kompletnu dijagnostiku, Laboratoriju, Mikrobiologiju, Radiologiju, Dječiju hirurgiju i Abdominalnu hirurgiju.

Kapaciteti bolnice od tada su vidljivo smanjeni: sa 680 kreveta kojima su tada raspolagali, spali su na 450 kreveta. Umjesto četiri operacione sale, sada postoje dvije smještene na Neurologiji.