Revizija
42

Tri federalna ministra primala platu a nisu bili u radnom odnosu

SRNA
Tri federalna ministra su na osnovu zaključka Vlade Federacije BiH dobijala platu mada nisu imala zasnovan radni odnos, dok skoro pola primljenih savjetnika premijera i zamjenika premijera FBiH nije ispunjavalo uslove za tu poziciju jer nisu imali staž, utvrdili su revizori.

Revizijom finansijskog poslovanja federalne Vlade u prošloj godini utvrđeno je da je za bruto plate i naknade zaposlenih potrošeno oko 3,4 miliona KM, što je 20 odsto više nego 2010. godine, pišu "Nezavisne novine".

"Od 13 savjetnika koji su primljeni novim sazivom Vlade FBiH u 2011. godini, dva nemaju ni dan radnog staža, jedan ima 17 dana staža, jedan devet mjeseci, a ostala dva manje od pet godina radnog staža, kako je predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji", utvrdili su revizori.

U revizorskom izvještaju navedeno je da je 5. maja Vlada FBiH donijela zaključak da se isplata plata za tri ministra vrši akontativno do konačnog regulisanja njihovog radno-pravnog statusa u Vladi.

To je urađeno jer ministri nisu u ostavljenom roku dostavili dokumentaciju neophodnu za obračun plate kao što su radna knjižica, potvrda o radnom stažu radi minulog rada, poreska kartica, kopija odjave sa PIO.

Revizori su ukazali da, kao i prethodnih godina, nije utvrđen ukupan iznos obaveza bivšeg federalnog Ministarstva odbrane, a Vlada FBiH je od 2006. godine formirala čak četiri komisije za rješavanje te problematike i nijedna nije završila svoj posao, a plaćane su im naknade.