BiH
0

Tri Alžirca iz Guantanama stigli u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Trojica Alžiraca sa bh. državljanstvom iz takozvane Alžirske grupe, kako se neslužbeno saznaje, stigli su u Bosnu i Hercegovinu iz američkog zatvora Guantanamo Bay na Kubi.

Na zahtjev vlade SAD-a, Vijeće ministara BiH odlučilo je da prihvati ovu trojicu svojih državljana i na taj način ispuni svoje obaveze u skladu sa domaćim zakonodavstvom. Transfer osoba iz Guantanama obavljen je uz prethodan dogovor vlasti SAD-a i ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara BiH.

Sva trojica državljana izrazila su želju da se vrate u Bosnu i Hercegovinu svojim porodicama, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. Povratak Mustafe Aidž Idira, Boudela Hadža i Muhameda Mehlea u Sarajevo bio je najavljen za 17 sati.

Tokom prošle sedmice ova je trojka prebačena iz djela kampa u kojem su boravili sedam godina u dio Guantanama odakle se puštaju oslobođene osobe.

Američki savezni sudac prošlog mjeseca je naredio brzo oslobađanje trojice bosanskih Alžiraca u slučaju čiji je nastavak dopustio Vrhovni sud. Ostala dvojica Alžiraca koji su živjeli u BiH, ali nisu bosanski državljani, nisu odmah oslobođeni, iako su protiv njih podignute iste optužbe. Washington i Sarajevo nastavljaju razgovore o njihovom eventualnom prebacivanju.

Pet Alžiraca koji su živjeli u Bosni i Hercegovini preuzeli su američki vojnici 2002. u Sarajevu nakon što bh. sud nije našao dovoljno dokaza da ih drži osumnjičenima za navodno planiranje napada na američku ambasadu u BiH.