BiH
3

Trhulj: Zakonom o naftnim derivatima osigurat će se stabilnost tržišta

FENA
Erdal Trhulj (Foto: Klix.ba)
Erdal Trhulj (Foto: Klix.ba)
U Federaciji Bosne i Hercegovine se praktično prvi put donosi zakon o naftnim derivatima, gdje se uređuje tržište naftnih derivata na cijelom području tog entiteta, kazao je u izjavi za Agenciju FENA Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

O Prijedlogu zakona o naftnim derivatima u FBiH trebali bi se izjasniti poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu.

"Ovim zakonom uvodi se pojam energetske djelatnosti i posjedovanje licence za energetske djelatnosti koje su propisane. To se prvenstveno odnosi na trgovinu naveliko naftnim derivatima. To će pospješiti da se uvede red na način, konkretno, da se na budućim tenderima neće osnivati kompanija samo za tender, nego moraju postojati određeni uvjeti", objasnio je Trhulj.

To se, prema njegovim riječima, odnosi na "nešto slično kao u Republici Srpskoj, gdje je to uređeno Zakonom o trgovini i Pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima za obavljanje ove djelatnosti“.

"Mi tih podzakonskih akata u Ministarstvu trgovine Federacije BiH nemamo i zato smo se odlučili za Prijedlog zakona o naftnim derivatima. Znači, u RS-u se izdaje rješenje, a u Federaciji će biti licenca. Dosta su slični principi, tako da će se zadržati jedinstvenost tržišta", kazao je Trhulj.

S druge strane, zakonom o naftnim derivatima reguliše se pitanje Terminala. Oni, kako kaže Trhulj, prelaze u operatora rezervnih naftnih derivata, te se ispunjavaju obaveze prema Energetskoj zajednici do uspostavljanja obaveznih rezervi na nivou države.

"Time ćemo vrlo lako preći, kada se to postigne, na zajednički dogovor na državnom nivou i stvaramo preduvjete za dogovor. Također, regulišemo trajno pitanje Terminala Federacije BiH. Poznato je da su oni osnovani odlukom Vlade Federacije BiH, a sada će operator biti osnovan zakonom", kazao je Trhulj.

Ako poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvoje Prijedlog zakona o naftnim derivatima, koji treba usvojiti i Dom naroda ovog parlamenta, "uvest će se naknada od jednog konvertibilnog feninga po litru goriva, koja će se koristiti za rad operatora, za rekonstrukciju četiri kontinentalna terminala i za obnavljanje rezervi“.

Na taj način, ističe Trhulj, osigurat će se stabilnost tržišta, navodeći da na tržištu naftnih derivata isključivo ovisimo od uvoza i međuentitetske trgovine.

"Federacija BiH nema svojih proizvodnih kapaciteta. Time će se u jednom razumnom periodu u funkciju staviti sva četiri kontinentalna terminala i nekih 120.000 kubika zapremine i osigurat će se da nećemo biti tako ovisni o poremećajima, prije svega o globalnim poremećajima na tržištu naftnih derivata", kaže Trhulj.

Usvajanjem zakona o naftnim derivatima u FBiH stvaraju se preduvjeti da BiH ispuni preuzete obaveze pristupanja Energetskoj zajednici.