BiH
45

Trhulj: Shell je bio spreman uložiti 600-700 miliona dolara

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ako bude poziva za ulazak u vlast svakako ću se dati na raspolaganje državi – izjavio je bivši ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH, Erdal Trhulj.

Trhulj je kazao da je period nakon isteka ministarskog mandata iskoristio da se posveti privatnom konsultantskom poslu, a pauza mu je, kaže, dobro došla da se odmori.

"Kad slušate stranke, one u svojim programima imaju razvoj privrede, a to je svakako ono čemu se treba okrenuti", ocijenio je Trhulj.

Upitan za povlačenje naftne kompanije Shell iz BiH, Trhulj je kazao da ga je ta vijest iznenadila, jer "kada su svi odlazili iz BiH zbog turbulencije vlasti oni su ostali".

"Shell je bio spreman uložiti 600-700 miliona dolara, što može rijetko koja kompanija. Kada sam bio u Hagu u sjedištu Shella velika je stvar da je na karti svijeta označeno Sarajevo i na njemu značka Shella. Prema mojim informacijama, iako su se povukli, ipak su spremni na povratak ako druga strana bude zainteresirana za njih", kazao je Trhulj.

Govoreći i podnošenju kaznenih prijava za vrijeme ministarskog mandata Trhulj je kazao je da je to smatrao svojom obavezom svaki put kada bi nailazio na problem koji ima elemente kaznenog djela "bez obzira o kome i kojoj stranci se radilo".

"Rekao sam na jednoj sjednici vlade da prvi put kad neko bude odgovarao za krivično djelo u privredi, time ćemo smanjiti kriminal za 30 posto. Predsjednik Sulejman Tihić nikada nije vršio pritisak. Naprotiv, rekao je nije bitno ko se kako zove i čiji je samo podnosi prijave, ali je pritisaka bilo od nižerangiranih dužnosnika", kazao je Trhulj.