BiH
2

Trhulj: Rasimu Kadiću istekao mandat, Hermedin Zornić novi v.d. Naftnih terminala

FENA
Erdal Trhulj (Foto: Klix.ba)
Erdal Trhulj (Foto: Klix.ba)
Vladi Federacije Bosne i Hercegovine upućen je danas zahtjev za davanje saglasnosti Nadzornom odboru Operatora-Terminali FBiH da se na poziciju direktora imenuje vršilac dužnosti Hermedin Zornić budući da je direktoru Terminala Federacije BiH Rasimu Kadiću 10. oktobra istekao mandat - kazao je za Agenciju Fena ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

Dodao je da je dat zadatak Nadzornom odboru, koji će se vjerovatno sastati u ponedjeljak, da realizuje odluku Vlade FBiH te da raspiše konkurs za imenovanje Uprave Operatora - Terminali Federacije BiH.

Objasnio je da je u skladu sa Zakonom o naftnim derivatima FBiH utvrđeno da u roku 90 dana od stupanja na snagu Zakona, Uprava provede postupak registracije Operatora - Terminali Federacije BiH i da se imenuje nova uprava ove firme.

"Praktično, Uprava je prije mjesec dana završila taj proces. Urađeni su neophodni akti za početak rada u skladu sa zakonom", kazao je.

Podsjetio je da je Vlada FBiH prije dvije nedjelje donijela Odluku o utvrđivanju petogodišnjeg plana utroška sredstava od jednog konvertibilnog feninga po litru za rad Operatora - Terminali FBiH.

"Odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama, što je izvršeno, ali počet će se primjenjivati kada se ispune uvjeti Zakona koji kaže da se imenuje nova uprava ili vršilac dužnosti", kazao je.

Naglasio je da će se već sljedeće sedmice, ta sredstva moći koristiti, a da do sada prikupljena sredstva iznose oko 1.400.000 KM, čime će biti isplaćene zaostale plaće radnicima, zaostala i tekuća rata kredita te da će ostati sredstava za rad Operatora.

"Do kraja godine će se od prikupljenih sredstava izmiriti i ostale obaveze prema radnicima, tako da Operator - Terminali Federacije BiH od 1. januara 2015. godine kreću u normalan rad", zaključio je Trhulj.