Cilj transparentan rad
0

Trhulj: Obračunat ćemo se s kriminalom u Bosnalijeku

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Obračunat ćemo se s kriminalom u Bosanlijeku, izjavio je u današnjem intervjuu za "Oslobođenje" ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

Smatra da to nije sad samo stvar Bosnalijeka, nego generalnog stanja u društvu.

"Odlučni smo da raščistimo sve nepravilnosti i to ne samo u Bosnalijeku. Nadamo se da ćemo u Finansijskoj policiji i tužilaštvima imati dovoljno zaposlenih da iznesu sve te procese, jer će oni imati najveću produktivnost u naredne dvije-tri godine", rekao je Trhulj.

Ističe da ima veliku podršku javnosti u postupcima koji su pokrenuti.

"Mislim da je ovo sasvim prirodan proces nakon svega što se dogodilo posljednjih 15 godina i o bilo kakvom napretku u BiH nema govora dok to ne riješimo", tvrdi Trhulj.

Ako na Skupštini Bosnalijeka 5. maja bude potrebna većina (60 posto dioničara) i ako budu imali zajednički stav dioničara da dobiju minimum tri mjesta u Nadzornom odboru (NO), kaže, da može sjednicu novog NO sazvati isti dan sa tačkom glasanja o povjerenju upravi.

"Ako ne bude kvoruma na toj Skupštini, onda ćemo je ponovo sazvati za 15 dana sa istim dnevnim redom na kojem će biti potrebno 30 posto dioničara", rekao je Trhulj.

Naglasio je da su on i premijer FBiH Nermin Nikšić jedinstveni u raščišćavanju situacije u Bosanlijeku.

Naš osnovni cilj u Bosnalijeku je, kaže, da se obavlja javan, transparentan rad u skladu sa zakonom, da se realno pokazuje dobit i da se ona dijeli dioničarima kojima pripada, bila to Vlada, fondovi ili privatna lica.

Također svrha Skupštine Bosnalijeka je, ističe Trhulj, da se izglasa povjerenje novoj upravi koja će doprinijeti ravoju Bosnalijeka, novom zapošljavanju i većem profitu.