BiH
1

Trgovinski deficit BiH za posljednjih šest godina 30 milijardi KM

NINA
Izvoz iz BiH u prvih šest mjeseci ove godine povećan je za 27 posto, dok je istovremeno uvoz povećan za deset posto, kazao je danas na konferenciji za novinare Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu Petar Milanović, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, dodajući da sada postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosi 31,98 posto.

Na povećanje izvoza iz BiH dobrim dijelom je utjecao izvoz iz nekih velikih bh. firmi, poput Volkswagena, Aluminija, Glinice.

Kako je kazao Milanović, u posljednja dva mjeseca značajno je opao uvoz roba iz Slovenije, a razlog tomu je primjenjivanje sistema Evropske unije u trgovinskoj razmjeni, s kojom je BiH ranije imala potpisan ugovor o slobodnoj trgovini.

"Postotak pokrivenosti uvoza izvozom sa Slovenijom u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 17,24 posto. Ali, samo u šestome mjesecu, taj postotak je povećan na 24 posto, kada je u BiH uvezeno slovenske robe u vrijednosti od 75 miliona, a izvezeno 18 miliona KM", kazao je Milanović, ocjenjujući vanjskotrgovinsku politiku BiH lošom.

Milanović je dodao da je bitno da se u BiH otvore proizvodni kapaciteti pojedinih stranih kompanija, koje će koristiti domaće sirovine, poput mljekare Megle u Bihaću, Coca-Cole ili Tuzlanske mljekare, koja je od prošle godine u sastavu Ljubljanskih mlekarni.

I pored povećanja izvoza, trgovinski deficit BiH za posljednjih nekoliko godina dostigao je 30 milijardi KM.

Kao posebno negativan primjer Milanović je naveo uvoz piva, koji je dostigao tolike razmjere da već prijeti domaćim proizvođačima, Sarajevskoj, Banjalučkoj, Bihaćkoj ili Tuzlanskoj pivari.

"Samo u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je piva u vrijednosti od 41 milion KM. Najviše piva je uvezeno iz Srbije i Crne Gore, 14,9 miliona KM, zatim iz Hrvatske 12,2 miliona KM i iz Slovenije deset miliona KM", navodi Milanović, napominjući da je, za razliku od aprila, kad je iz Slovenije uvezeno piva u vrijednosti od sedam miliona KM, opseg uvoza iz te zemlje u junu smanjen na 341.000 KM.

U prvoj polovici ove godine, iz BiH je izvezeno manje od 400.000 KM piva, najviše u Sloveniju, 57 posto, zatim u Srbiju i Crnu Goru, 16,38 posto, u SAD oko deset posto, te u Austriju i Veliku Britaniju oko pet posto od ukupnog izvoza piva.