BiH
8

Trenutno preskupo: ViK traga za novim načinom očitavanja utroška vode i izdavanja računa

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Sarajevo već neko vrijeme tragaju za novim načinom očitavanja utroška vode i izdavanja računa.

Naime, u javnosti se pojavila informacija da bi ViK mogao angažirati privatnu kompaniju po principu outsourceinga koja bi za njih obavljaja posao očitavanja utroška vode i izdavanja računa.

No, iz uprave ViK-a za Klix.ba kažu da nikada nisu razmatrali opciju da se ovaj posao prepusti nekoj privatnoj kompaniji, ali da tragaju za novim načinom očitavanja stanja brojila i izdavanja računa.

"KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo je, sa ciljem unapređenja operativnog i funkcionalnog rada sistema, a time i preduzeća, samo razmatralo projekt 'Elaborat ekonomske opravdanosti uvođenja novog sistema očitanja vodomjera i dostavljanja računa korisnicima usluga'. Radi se o novom sistemu, koji bi omogućio velike uštede na godišnjem nivou, a navedene poslove bi i dalje obavljali naši zaposlenici", kažu iz ViK-a za Klix.ba.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture iz ViK-a su upoznali o projektu, a nije poznato kada bi novi sistem očitavanja brojila i dostavljanja računa mogao zaživjeti.

S obzirom na to da u Sarajevu ne postoji jedinstveni holding komunalnih preduzeća, očitavanje brojila i izdavanje računa vrši svako komunalno preduzeće zasebno.

No, u nekim gradovima, gdje postoji holding, jedna osoba samo jednim izlaskom na teren očita sva brojila, a po istom principu se dostavljaju i računi.

Također, u svijetu se primjenjuje i sistem da se račun izdaje odmah po očitavanju brojila.

Poznata je i praksa da građani sami odrede koliko mjesečno žele uplaćivati na ime određene usluge tako što procijene svoju potrošnju. U tom slučaju, očitavanje brojila radi se godišnje, nakon čega se sravne računi po principu da se građanima, ako su tokom godine uplatili više, vrati dio novca, ili se od njih traži da uplate dodatni iznos ako je potrošnja bila veća.