RS
0

Trenutno nema povećanja cijene struje

FENA
Vlada RS-s odlučila je danas da u ovom momentu neće doći do poskupljenja električne energije, ali to ne znači da se ta odluka neće promijeniti u narednom periodu.

Generalna direktorica "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić kazala je da su, u planu poslavanja tog preduzeća koji je prihvatila Vlada, računate postojeće cijene električne energije.

“Međutim, u tim planovima iskazan je negativan rezultat za 2010. godinu s obzirom da ove cijene dugoročno gledano ne bi obezbijedile uspješno poslovanje Elektroprivrede, ali se Vlada ipak odlučila za stav da u ovom momentu nema povećanja cijene električne energije za domaće potrošače”, rekla je Milekić na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske Vlade ističući da RS ima najjeftniju cijenu električne energije za domaćinstva u poređenju s okruženjem.

Ona je naglasila i da to ne znači da u nekom narednom periodu Vlada RS-a neće i drugačije odlučiti kada je u pitanju cijena struje, a imajuću u vidu ukupnu energetsku i drugu situaciju i kako ne bi ugrozila poslovanje ovog preduzeća.

Istovremeno, Elektroprivreda ima obavezu da prati kretanje ulaznih komponenti i analizira ukupnu situaciju sa stanovišta potreba povećanja električne energije i tome će uredno obaviještavati Vladu.

Podsjetila je i da "Elektroprivrda RS" u svojoj proizvodnji ima 58 posto energiju proizvedenu u termoelektranama koja je znatno jeftinija u odnosu na energiju proizvedenu u termoelektranama.

Entitetska Vlada je na sjednici usvojila Elektroenergetski bilans za period 2009.-2011.godinu.

U narednoj godini predviđena je proizvodnja električne energije od 5.288 GWh, zatim 2010.godine 5,024 GWh, a 2011.godine 5.311 GWh. Planirani su i distributivni gubitci od 14 posto.

Milekić je kazala da će i u narednom periodu “Elektroprivreda RS-a” svojom proizvodnjom uspjeti da u cjelosti podmiri potrebe RS-a za električnom energijom, te da ostvari značajne bilansne viškove.

“Elektroprivreda RS” je za 10 mjeseci ove godine ostavrila ukupan prihod od izvoza električne energije u iznosu od 140 miliona konvertibilnih maraka, a za očekivati je da se godina završi sa prihodom od oko 180 miliona KM.

Ostvarena dobit preduzeća trebalo bi da bude 26 miliona KM i taj iznos ići će u nova ulaganja i podizanje standarda poslovanja.

Vlada RS-a odobrila je i više od sedam miliona KM za socijalno zbrinjavanje 3.392 radnika iz 115 preduzeća, a donijeta je i odluka o dodjeli 300.000 KM za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata.