Thomas Countryman
0

"Treći entitet u BiH nije rješenje ni za šta"

FENA
Thomas Countryman
Thomas Countryman
Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica podržat će svaki kompromis unutar Bosne i Hercegovine koji će sadašnje ustavno uređenje učiniti djelotvornijim, ali smatraju da treći entitet nije dobro rješenje, izjavio je u utorak u Bruxellesu zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen za jugoistočnu Evropu Thomas Countryman.

"Dejtonski sporazum nije samo okončao rat, on je središnji dio dogovora koji je omogućio postojanje BiH do sada. Kao i u svim zemljama na svijetu ustavi evoluiraju s vremenom i nije na SAD-u da kaže što treba biti promijenjeno. Mi podupiremo središnji koncept Daytona s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda i ako ta dva entiteta i tri konstitutivna naroda nađu načina da učine ustav djelotvornijim, onda će imati potporu međunarodne zajednice", rekao je Countryman, koji u Bruxellesu razgovara o stanju u jugoistočnoj Evropi s dužnosnicima Evropske unije, a nakon toga će se uputiti u posjetu Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Countryman je rekao da "treći entitet u BiH nije rješenje ni za šta, jer Bosni i Hercegovini ne treba složenija vlada s većim mogućnostima sprečavanja djelovanja, nego joj treba djelotvornija vlada s većim sposobnostima za donošenje odluka". Posebno je istaknuo da BiH treba postati "funkcionalnija, a ne centraliziranija država".

Countryman se nije želio upuštati u komentiranja stranačkih pregovora za formiranje vlade u BiH ni u ocjene da su bosanskohercegovački Hrvati neravnopravni u odnosu na dva druga naroda.

"Za nekoga ko želi biti zrela demokratija nije od pomoći da SAD, EU ili neko drugi podupre stranačku procjenu da su jedni građani drugog reda ili procjenu druge stranke da nisu. Nažalost, mislim da su svi građani BiH danas građani drugog reda", rekao je Countryman.

Američki političar je rekao da očekuje skori početak dijaloga između Srbije i Kosova čim se formira vlada na Kosovu. Istaknuo je da Sjedinjene Američke Države "ozbiljno uzimaju" teške optužbe koje je protiv kosovskog vodstva iznio izvjestitelj Vijeća Evrope Dick Marty, da Washington "ne prejudicira ničiju krivicu" i misli da sve treba istražiti misija EULEX, te pozdravlja spremnost vlada u Tirani i Prištini da sarađuju u toj istrazi.

Countryman je osudio uzajamne optužbe vlasti i opozicije u vezi s demonstracijama u Albaniji od 21. januara u kojima su poginule četiri osobe, nazvavši to "političkim teatrom koji Albaniji nije potreban".

Također je osudio opozicijskii bojkot parlamenta u Albaniji i Makedoniji: "Ne znam ni za jedan primjer u bilo kojoj balkanskoj zemlji gdje je bojkot parlamenta ili bojkot izbornih rezultata donio koristan rezultat. Možda sam u krivu, možda ćemo u Albaniji i Makedoniji vidjeti prvi primjer gdje bojkot donosi pozitivan rezultat, ali ja sam vrlo skeptičan."

Countryman je rekao da za sve zemlje u regiji najveći izazov leži u području vladavine prava.

"Najteži i najvažniji korak za većinu zemalja koje se kreću prema EU-u odnosi se na vladavinu prava, uspostavu vjerodostojnog i neovisnog, pravosudnog sistema, javnog tužilaštva, koji trebaju biti depolitizirani i izvan kontrole političkih stranaka", rekao je Countryman.