Sastanak SDP-a i HDZ-a BiH
0

Treći entitet nije opcija, bit je u evropskom programu

Piše: F. Borić
Sastanak lidera dvaju stranaka i njihovih saradnika
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Za trećinu duže od predviđenih sat vremena trajao je prvi zvanični sastanak najviših delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Hrvatske demokratske zajednice BiH. Pa ipak, lideri dvaju stranaka, domaćin Zlatko Lagumdžija i gost Dragan Čović, velikom broju okupljenih novinara, neko će reći olekivano, nisu mogli kazati konkretne rezultate dogovora, naročito ono što javnost u BiH najviše zanima: Mogu li ove dvije stranke zajedno sudjelovati u vlasti u BiH.

Prvi se novinarima obratio Čović koji je ponovio kako je na sastanku iznio argumente da stranka koja osvoji 62 posto glasova hrvatskog biračkog tijela s punim pravom polaže na sudjelovanje u vlasti. On je kazao kako je dogovoren novi sastanak u istom sazivu – vjerovatno nakon što bude jasnija situacija u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH – na kojem će biti razgovora ne samo o ustavnim, nego i o socijalnim i ekonomskim pitanjima koji tište građane BiH.

Čović je rekao kako njegova stranka nije za treći entitet nego za jednakopravnost konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH.

Dijagnoza stanja

"Koliko će biti tih središnjih razina vlasti, tri četiri, pet ili više, predmet je razgovora. Te središnje razine vlasti bit će multietničkog karaktera, ali će u jednoj od njih hrvatski narod imati određenu većinu", kazao je Čović, ponavljajući kako treći entitet nije opcija.

Predsjednik SDP-a je kazao kako je bitno da su predstavnici dvije stranke napravili inventuru i složili se kakoprethodne četiri godine ne smiju biti ponovljene.

"Dijagnoza stanja je, mogu slobodno reći, istovjetna i u velikoj mjeri se slažemo da postojeća struktura u državi ne odgovara nikome osim onima koji žive od te strukture. Mi smo također, malo i u šali, dobili priznanje da smo, također i hrvatska stranka", kazao je Lagumadžija, još jednom ponavljajući kako SDP neće pristati na formulu 2+2+2 u kojoj je SDP u jednom od blokova.

Sa Dodikom u subotu

On je rekao kako će za subotnji sastanak sa predstavnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata napraviti skicu programa za koji u SDP-u smatraju da predstavlja realan pomak na evropskom putu. Lagumdžija rekao kako je za SDP neprihvatljiva etnička identifikacija bilo kojeg dijela teritorije BiH, te da je SDP zainteresiran za institucionalnu jednakopravanost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji BiH.

I Čović i Lagumdžija su rekli kako nisu razgovarali o poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za koje obje stranke kažu da im pripada po izbornim rezultatima.

Već naredne sedmice se može očekivati naredni sastanaka predstavnika SDP-a i HDZ-a BiH