BiH
0

Završen je treći dan protesta GRAS-ovaca na koji su poveli i svoje porodice

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Protesti GRAS-ovaca ispred Vlada KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uposlenici GRAS-a završili su i današnje, treće po redu protestno okupljanje ispred zgrade Vlade KS na kojem su traželi svoja prava, javila je naša reporterka.

Podsjećamo da je danas u zgradi Vlade KS održan šestosatni sastanak predstavnika vlasti i sindikalnih vođa na kojem je dogovoreno da će biti riješeno devet problema o kojima je danas pregovarano.

Nakon sastanka, predstavnici GRAS-a su odlučili da najavljeni generalni štrajk zakazan za 16. maj odgode.

Ipak, protesti ispred zgrade Vlade KS nisu odgođeni, pa se i danas pojavilo nekoliko stotina radnika GRAS-a koji su ovaj put doveli i svoje porodice, te stvarali buku i skandirali "Ubice, ubice" i "Izađite napolje".

Iz zgrade su izašli premijer Suad Zeljković i nekoliko poslanika kantonalne Skupštine. Radnici su ih dočekali povicima "Nismo mi teroristi", dok ih je predsjednik Sindikata komunalne privrede Adnan Himzanija pokušao smiriti riječima da će im plate biti isplaćene u petak.

Izjavu novinarima dao je i resorni ministar Jusuf Bubica, koji je kazao kako su pregovaračke strane dugo razgovarale i pokušavale staviti uzavrelu situaciju pod kontrolu.

"Napravili smo zapisnik od devet zaključaka koji su potpisale obje strane. Prva stavka je vezana za akumulacioni gubitak koji iznosi preko 130 miliona KM, a da bi stvar bila gora sada se prave novi gubici od dva miliona KM mjesečno", rekao je Bubica i priznao da se problem GRAS-a ne može riješiti zbog nedostatka novca.

"Dogovorili smo da radna grupa napravi izvještaj o stanju u GRAS-u i tada ćemo izaći na Vladu i Skupštinu KS da se napravi strategija", rekao je Bubica.

Na pitanje šta će biti sa 1.000 viška radnika, on je rekao da je trebalo davno zaustaviti prijem uposlenika.

"Ovo je prvi put da je nekao rekao stop prijemu ljudi i nekontrolisanom trošenju para. Naša vlada je prva koja je to rekla, prije nas niko nije i zato smo izazvali val nezadovoljstva", poručio je resorni ministar.