BiH
6

Treći dan 13. Kid’s festivala posvećen sigurnosti djece

Klix.ba
Treći dan 13. Kid’s Festivala protekao je u znaku edukativnih radionica koje su za cilj imale upoznati mališane i njihove roditelje sa opasnostima od internet kriminala, neeksplodiranih ubojitih sredstava te rizičnom ponašanju učesnika u saobraćaju.

Predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo i glavne komande policije iz Varšave, organizovali su zajedničku radionicu o sigurnosti djece na internetu koja predstavlja vid aktivne borbe protiv svih oblika cyber-kriminala kao i svih štetnih utjecaja i posljedica kojima su svi, a posebno djeca kao najosjetljiviji dio populacije, svakodnevno izloženi.

‘’Impresionirani smo Kid’s festivalom i saradnjom MUP-a Kantona Sarajevo. Mnogo djece je posjetilo radionicu i pokazali su veliki interes za sadržaj. Pozivom Ambasade Poljske u BiH na učešće na Kid’s festival naš cilj je da u radu sa zajednicom i djecom ukažemo djeci na važne sekvence sigurnosti kako na internet tako i u svakodnevnici na ulici. Policija ovdje predano radi i vidimo da se mnogo pažnje poklanja u jako mnogo rade na prevenciji kriminala i opasnosti za djecu i jako su interaktivni s građanima i lokalnom zajednicom, što je jako bitno. Ovom prilikom želim uputiti poruku djeci i roditeljima da je jako mnogo opasnosti na internetu i da budu oprezni jer i oni koji su žrtve i oni koji imaju loše namjere nisu anonimni, tako da je stalni oprez naophodan’’, izjavila je Marzena Koroazcuk Was, predstavnica poljske policije.

Svoje radionice i promotivne štandove danas su posjeticima Kid’s Festivala predstavili Ambasada Italije i Ambasada Japana u BiH.

Programi posljednjeg dana 13. Kid’s Festivala odvijati će se sutra od 14:00 sati do 17:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića, u Domu oružanih snaga BiH te u prostorijama Umjetničke galerije BIH.