BiH
0

Treća tehnička runda razgovora o reformi policije bez značajnijih pomaka

FENA
Treća tehnička runda razgovora predstavnika osam najvećih bh. političkih stranaka o protokolu za reformu policije visokog predstavnika Miroslava Lajčaka održana je danas u sjedištu OHR-a u Sarajevu bez značajnijih rezultata, a nastavak razgovora zakazan je za srijedu u Banjoj Luci.

Dogovor o reformi policije uvjet je za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, a trebao bi biti postignut do kraja ovog mjeseca jer Evropska komisija u oktobru priprema novi godišnji izvještaj o napretku BiH na evropskom putu.

Predstavnik SDPBiH Damir Hadžić jedinu konzistentnost vidi u sporosti u postizanju rješenja. Naveo je da je danas jedina konkretna stvar koja je dogovorena međunarodna saradnja jedinstvene policijske strukture, dok se za sve ostale ponovo traži novi tekst, nova usaglašavanja i "nastavak ovog cirkusa".

  • Ukoliko se ovako nastavi, bojim se da rok, kraj septembra, neće značiti ništa, da se neće moći usaglasiti stavovi o najvažnijim stvarima, rekao je Hadžić.

On očekuje da reforma policije u srijedu doživi ili svoju afirmaciju ili da se zaustavi i tako prizna da je dogovor među vladajućim strukturama nemoguć.

Prema izjavi predstavnika PDP-a Slobodana Nagradića danas se razgovaralo o onim pitanjima koja su prema autorima nacrta protokola "teža".

  • Budući da se nismo lako dogovorili ni o onim pitanjima koja su predstavnici OHR-a smatrali lakšim, čini se potpuno normalnim da nije bilo saglasnosti ni na onim koja su teža, kazao je Nagradić.

Naveo je da su danas načeta pitanja kao što su rad policijskih odbora, rad direkcije za policiju BiH, a svaka stranka je dobila "domaći zadatak" da svoje stavove formulira do narednog sastanka.

Šemsudin Mehmedović, SDA, izjavio je da nije zadovoljan tempom kojim su se danas vodili razgovori, jer je očekivao da će se danas preći kompletan tekst protokola.

  • Međutim, mi smo uradili tek nešto više od polovine. Ostavili smo za kraj najteža pitanja, kao što su finansiranje policije i organizacija policijskih oblasti. Mislim da ćemo se tu najviše sporiti, a to i nije u našem mandatu. To su teška politička pitanja i odluke o tim pitanjima trebaju donijeti lideri političkih stranaka, kazao je Mehmedović.

Istaknuo je kako on danas nije imao primjedbi ni na jednu tačku, da je prihvatio kompletan tekst zbog dobrih rješenja koja su ponuđena, ali da su stranke iz RS-a na svaku tačku imale primjedbe.

  • Bojim se, bar sam stekao takav dojam, da se želi dobiti na vremenu i da zakasnimo, da uđemo u oktobar a da se ništa ne napravi, kazao je Mehmedović.

Za HDZBiH ovaj nacrt protokola je dobar osnov za postizanje dogovora, ponovio je stav ove stranke Mijo Krešić.

Naveo je kako su se danas vidjele određene razlike, ali da je u nekim tačkama "ograničeno djelovanje" onih koji učestvuju u ovoj fazi razgovora o reformi policije.